Til hovedinnhold

To nye superzoomer fra Canon

Hils på SX500 IS og SX160 IS.

Canon lanserte i går to nye kompaktmodeller med en imponerende brennvidde. De nye modellene Canon PowerShot SX500 IS og PowerShot SX160 IS er blant annet utstyrt med 30x og 16x zoom, i relativt kompakte kamerahus.

Les også: Panasonic slipper safarikamera

Først ut er SX500 IS. Denne modellen er utstyrt med CCD bildebrikke på 16 megapiklser. Kameraet er også utstyrt med et objektiv med et brennviddeomfang som strekker seg fra 24 mm på vidvinkel til 720 mm på full tele, omregnet til 35 mm format. Det tilsvarer altså 30x zoom, som er ganske imponerende når man ser størrelsen til dette kameraet.

Med en så vanvittig brennvidde kan det bli vanskelig å finne det motivet man prøver å zoome inn på, og dette har Canon løst på en smart måte. På høyre side av objektivet finner man en liten knapp som zoomer bildet litt ut, slik at man kan finne igjen motivet om man har zoomet for langt inn. Slipper man knappen vil kameraet gå tilbake til den brennvidden man hadde zoomet inn. Å få skarpe bilder på så lange brennvidder er krevende, og heldigvis er SX500 IS utstyrt med en optisk bildestabilisator som skal motvirke rystelser når man tar bilder eller filmer.

Største blender på vidvinkel er f/3.4, og f/5.8 på full tele. Dette er også relativt imponerende, i alle fall på teledelen. Noe som ikke er fullt så imponerende, er at kameraet bare kan filme i 720p, som er litt under hva som er vanlig på de aller fleste kompaktkameramodeller på markedet i dag.

Les også: Som perler på en snor

Canon PowerShot SX500 IS.

SX500 IS har ingen elektronisk eller optisk søker, så man bruker LCD-skjermen på baksiden av kameraet for å komponere bilder. Den har en størrelse på 7,6 cm (3 tommer), og en oppløsning på 461 000 bildepunkter. Kameraet er utstyrt med blant annet manuell, programfotografering, blenderprioritert- og lukkerprioritert fotografering, en fordel for de som liker å overstyre kameraets automatikk. Det er også utstyrt med et relativt avansert motivprogram, med navnet Smart auto. Dette programmet har 32 forskjellige motivprofiler, og analyserer motivet for å gi fotografen riktig innstilling og fotoprogram. Når kameraet blir tilgjengelig for salg og hva veiledende pris blir, er foreløpig ikke kjent. Vi vil komme tilbake til dette når Canon har bekreftet pris og tilgjengelighet i Norge.

Les også: Ny moro fra Nikon?

Den andre superzoomen som ble lansert i går, er Canon PowerShot SX160 IS. Kameraet ligner en del på sin storebror, men har litt dårligere spesifikasjoner. Den har som SX550 IS en CCD-bildebrikke med 16 megapiklser, men litt mindre zoom. Objektivet er utstyrt med 16x zoom, som gir en brennvidde fra 28 mm på vidvinkel til 448 mm på full tele, om man regner om til 35 mm format. Lysstyrken er heller ikke fullt så god som på SX500 IS, her må en klare seg med f/3.5 på vidvinkel og f/5.9 på full tele. SX160 IS kan også filme i 720p, og er utstyrt med de samme motivprogrammene som man finner på modellen over. Begge modellene bruker vanlige AA-batterier, i motsetning til vanlige oppladbare batterier som brukes i de fleste kompaktkameramodeller i dag.

Canon PowerShot SX160 IS.

LCD-skjermen på baksiden er like stor som på SX500 IS, men har en litt dårligere oppløsning på 230 000 bildepunkter. I motsetning til SX500 IS som kommer i fargen svart, er SX160 IS en modell som også kan kjøpes i fargen rød. Pris og tilgjengelighet for denne modellen er heller ikke kjent for øyeblikket, men vi vil komme tilbake til dette så fort vi får svar fra Canon på vår henvendelse.

Les også: Lite kompaktkamera med mye zoom

Kilde: Pressemelding fra Canon

annonse