Til hovedinnhold

Torrent-nedlastning blir overvåket

På få timer blir IP-adressen din logget.

Har du lastet ned populær musikk, bøker, filmer eller TV-serier via torrenter de siste tre årene? Da har IP-adressen din trolig blitt logget av interesseorganisasjonene til innholdsbransjen – på bare tre timer.

Det er forskere ved universitetet i Birmingham, England, med Tom Chothina i spissen, som har oppdaget dette. Ved å sette ut falske BitTorrent-servere fant de det som i en rapport omtales som "massiv overvåkning" av torrent-nettsteder. Dette ble presentert på en sikkerhetskonferanse i Italia, SecureComm, denne uken.

Skjulte seg i mengden

Torrent-teknologien er basert på P2P. Her er en rekke servere og maskiner er koblet tett sammen, uten en hovedsentral. Når filer deles via P2P, for eksempel en film eller et program, blir filen splittet opp i mange små pakker og delt ut blant et hav av forskjellige maskiner.

Når du laster ned, settes puslespillet sammen igjen. Dette er både raskt og effektivt, og uten sentral styring ble teknologien raskt foretrukket av fildelere.

Forskerne satt opp sin egen maskin i dette nettverket, og registrerte tilkoblingene som ble gjort mot den. De oppdaget raskt at flere av koblingene ble gjort av rene overvåkningssystemer.

– Vi registrerte overvåkning av de 100 mest populære torrent-filene. Nesten alle som har delt populære filmer og musikk ulovlig, har blitt sett og IP-adressen har blitt loggført, sa Chothia, i følge Gizmodo.com.

I følge forskerne skal det være interesseorganisasjoner for åndsverksbeskyttelse, sikkerhetsselskaper og offentlige forskningsinstitusjoner som står bak.

Formålet er ukjent

Nøyaktig hvorfor IP-adresser nå har blitt loggført på verdensbasis kan ikke forskerne si stort om. Teorier strekker seg fra alt mellom å samle statistikk på hvor mye nedlasting som finner sted, til oppsamling av data for massesøksmål.

– Overvåkningen er rettet mot fildelere som trolig deler ulovlig innhold. Men, de har ikke samlet inn noen av filene som har blitt delt. Det er derfor et spørsmål hvorvidt loggføringen av fildeling er sterkt nok som et bevis i en eventuell rettssak, sa Chothia under presentasjonen i Italia.

I Norge er loggføring av IP-adresser til slike formål ulovlig, men advokatfirmaet Simonsen hadde en periode konsesjon til å drive slik kontroll av fildeling. Konsesjonen er imidlertid ikke fornyet, så denne aktiviteten her til lands skal være avsluttet.

(Kilder: Rapport, via Techspot og Gizmodo)

annonse