Til hovedinnhold

I framtiden flyr vi gjennom rør

PayPal-gründer med banebrytende idé til neste generasjons transportmiddel.

Steve Jurvetson

Hva tror du om noe som aldri har ulykker, ikke påvirkes av været, er 3 – 4 ganger raskere enn et lyntog og dobbelt så raskt som et fly?

Skal vi tro gründeren og milliardæren Elon Musk, er ikke dette science fiction, men vår virkelighet i løpet av den overskuelige framtiden.

Den sørafrikafødte entreprenøren har nemlig planene klare: Han vil bygge et verdensomspennende nettverk av transportrør ved navn «Hyperloop», hvor mennesker transporteres individuelt og i svært høy hastighet. I tillegg skal den nye transportmetoden bli billigere enn eksisterende alternativer.

Elektrisk sportsbil og romeventyr

Elon Musk er ingen hvemsomhelst. Han var med på å starte det som nå er verdens største betalingssystem på Internett, PayPal, samt elbilprodusenten Tesla. I tillegg står han bak SpaceX, som har utviklet en egen rakett og romkapsel.

Nå står altså Hyperloop for tur. I et intervju med Business Insider sammenligner Musk det hemmelighetsfulle prosjektet med «en tunnel der du blir blåst av sted.»

Konsept-tegning av Aeromovel, et system Elon Musk mener ligner på hans Hyperloop.

Ifølge Musk vil Hyperloop være «det femte transportsystemet» etter skip, tog, bil og fly. Det skal for eksempel være i stand til å kutte ned reisetiden mellom Los Angeles og San Francisco til en halvtime, og det på en strekning på 550 kilometer.

Videre vurderer Musk å gjøre prosjektet open source, slik at andre også kan bli med på å utvikle det. I tillegg ser han for seg at det nye transportmiddelet kan drives av solenergi – selv om natten ved hjelp av å lagre energien.

Gjennombrudd

Bloomberg Businessweek skriver at prosjektet fikk et teknisk gjennombrudd i løpet av sommeren. Dette skal visstnok gjøre det mer realistisk å bygge noe som Hyperloop. Musk skal nå drøfte ideen med den amerikanske presidenten og guvernøren i California.

Prosjektet blir blant annet presentert som et alternativ til den planlagte togstrekningen på den amerikanske vestkysten. Den samlede prisen blir på cirka 300 milliarder kroner, men Musk hevder at Hyperloop bare vil koste en tiendedel av dette.

Det blir spennende å se om det blir noe av Hyperloop, og om vi alle kommer til å fly av gårde i tuber om noen år.

(Kilder: Bloomberg Businessweek, Business Insider)

annonse