Til hovedinnhold

Intel vil gjøre det lettere å overklokke

Neste generasjon med prosessorer gir deg friere tøyler enn tidligere.

Intel

På Intel Developer Forum som ble arrangert forrige uke i Beijing, kom det frem flere spennende detaljer rundt neste generasjon med prosessorer, Haswell, fra Intel. Det ble blant annet klart at det skal bli enklere å overklokke den neste flåten av prosessorer.

Dermed går Intel et skritt i retning av situasjonen i gamle dager. Går du mange nok år tilbake var både bus-frekvens og multiplikator helt åpne, men så begynte produsentene å låse prosessorene sine.

Alt kan overklokkes

Haswell-prosessorene skal kunne overklokkes på samme måte som Sandy Bridge-E. Har du en K-versjon av Haswell blir dette tilsvarende i7-3930K, i7-3960X og i7-3970X. Velger du en modell uten åpen multiplikator blir det som en i7-3820.

Grunnfrekvensen på Haswell blir 100 MHz, og denne kan justeres med fem til syv prosent. I tillegg åpnes det for å velge andre grunnfrekvenser, da henholdsvis 125 og 166 MHz. Du får også et spillerom på fem til syv prosent på disse grunnfrekvensene.

Dersom du velger en K-modell, det vil si en modell med ulåst multiplikator, får du enda flere muligheter. Kjører du med en grunnfrekvens på 100 MHz kan du gå helt til 80x, ved 125 MHz går multiplikatoren til 64x og ved 166 MHz går multiplikatoren på 48x.

Prosessoren gjør mer

iVR er et nytt begrep som du bør merke deg, som står for integrated voltage regulation. Haswell kommer med en integrert kontroller for spenningsregulatorer. Fra hovedkortet får prosessoren nå kun to innspenninger, som den så selv regulerer om, for eksempel som vCore til selve prosessorkjernene og vIOA for den integrerte nordsiden.

Selv om prosessoren gjør mer spenningsregulering, må du fremdeles ha spenningsregulatorer på hovedkortet. Det iVR gjør er at reguleringen av spenningen blir mer standardisert, slik at det ikke er opp til den enkelte hovedkortprodusent om hvordan det gjøres, og dermed enklere å overklokke.

Vil du vite mer om Intels Haswell?
Slik blir Intels neste generasjon prosessorer »

(Kilde: TechPowerUp)

annonse