Til hovedinnhold

Du taster ofte feil knapp

Du tenker ikke over det, men hvis du kommer til et menyvalg på mobilen, velger du ofte det høyre alternativet framfor det venstre – selv i situasjoner der det er raskere å navigere mot venstre. Grunnen til det er at vi som oftest velger å trykke til høyre fordi vi leser mot høyre, viser ny forskning.

Vanligvis velger vi bare å gå mot leseretningen – til venstre, altså – hvis vi har gjort en feil og har gått for langt, ifølge Forskning.no.

Norsk studie

Professor Frode Eika Sandnes ved Høgskolen i Oslo står bak studien “Directional bias in scrolling tasks: A study of users’ scrolling behaviour using a mobile text-entry strategy”. Han tror resultatene vil ha betydning for utformingen av menysystemer for mobile enheter.

- Når vi vet at mange brukere ikke går mot leseretningen kan det være lurt å plassere viktige og mye brukte menyvalg fra venstre mot høyre i synkende viktighetsgrad, forteller han til Forskning.no.

- I reklame er også dette fenomenet velkjent, fra venstre-mot-høyre, topp-til-bunn brukes for å kontrollere hva som fanger vår oppmerksomhet, sier Eika Sandnes.

Mer om
annonse