Til hovedinnhold

Så enkelt kan du slippe boten

Det har lenge vært snakket om å få på plass strekningsbasert automatisk trafikkontroll på norske veier. Dette betyr i praksis fotobokser som tar bilder av alle bilder som kjører forbi for å måle gjennomsnittsfarten mellom to bokser.
Med dette kan plutselig mange fler råkjørere risikere å bli tatt, men du kan enkelt slippe unna boten.
Oppdatert: Originalt skrev vi at andre GPS-løsninger ikke har fått på plass varsling om gjennomsnittsmåling. Dette har vi nå fått beskjed at om ikke stemmer og vi beklager dette. For å få gjennomsnittsvarsling på din vanlige GPS kan du gå til produsentens hjemmeside og få oppdatert din GPS med siste software.

GPS varsling om gjennomsnittsmåling

Alle som eier en GPS av nyere dato vet at disse er svært effektive for å melde i fra om fotobokser. Nå har GPS-produsentene også fått på plass varsling av gjennomsnittsmåling. En av disse er løsningen Cruise Control og ifølge dem kan du fort spare mye penger.

- Vi var selv i Bamble i helgen og testet den første gjennomsnittsmålingen som er satt i gang. Det som er viktig å påpeke er at det ikke er noen skilt som sier at det er gjennomsnittsmåling, men kun et vanlig skilt som viser at det er fotoboks. Dette betyr i praksis at det er umulig for bilistene å vite om man er i en gjennomsnittssone eller ikke. Det betyr også at hvis man er maks uheldig så kan man først bli tatt i den første fotoboksen, så i den andre samt at man blir tatt pga for høy gjennomsnittsfart, forteller Jostein Ludviksen fra Cruise Control til Teknofil.


Ved hjelp av den lille fotoboksvarsleren Cruise Control skal du derimot ikke risikere dette. Her har de allerede fått på plass varsling om slik gjennomsnittsmåling. Foreløpig er det kun ved Bamble dette er aktuelt, men Vegvesenet har varslet at det snart skal komme opp 4 nye slike målinger. Ludviksen lover at Cruise Control-enhetene skal oppdateres fortløpende med denne informasjonen.
Oppdatering: Ifølge Vegvesenet har måling ved Bamble ikke startet. De vil ikke starte reell gjennomsnittsmåling før om litt. De bemerker samtidig at det ikke er mulig å bli tatt tre ganger på slike strekninger, men kun en om en ikke passer på farten.

- Gjør kjøring til en lek

I realiteten er Cruise Control en liten GPS mottaker uten skjerm som varsler med lyd og lys når du nærmer deg en fotoboks. Om du ikke senker farten vil du få ny varsling 300 meter unna boksen. I gjennomsnittssonen vil enheten fortsette å blinke og om du overskrider lovlig fart vil enheten både lyse og pipe. På denne måten vil du få grundig beskjed om du er på vei til å bryte loven og pådra deg en unødvendig bot.
- Cruise Control er programmert på en spesiell måte som gjør kjøringen i slike soner til en lek. Dette er noe helt nytt og vi er første ut i markedet på dette området. Så langt er det ingen av GPS-produsentene som har fått på plass dette, forteller Ludviksen.
Den nye funksjonen følger med alle nye enheter og på kjøpet følger det gratis oppdatering i ett år slik at en kan få på plass nye fotobokser og gjennomsnittsmålinger. Om du har en enhet fra tidligere kan denne oppdateres via Cruise Control sine norske nettsider. Oppdatering krever at du har eller oppretter et abonnement på tjenesten som koster 29 kroner i måneden.
Teknofil har tidligere testet Cruise Control. Du kan lese hele testen her.

Mer om
annonse