Tek.no

Nyhet

Bytt språk på Windows

23 Okt 2009 15:00

Det kan være flere grunner til ønske seg et annet språk på operativsystemet. Kanskje du kjøpte feil, eller ikke tenkte på at det kunne vært kjekkere med norsk enn engelsk når du stadig må være telefonsupport for familie og venner. Kanskje du lærer deg spansk? Eller skal du selge din gamle bærbare til grandtante Anna som bor på den andre siden av grensa og vil ha ting på svensk?
Dessverre har ikke Microsoft akkurat gjort det lett for oss når det gjelder språk i Vista og Windows 7. Dersom du har Ultimate-utgaven står du fritt til å kunne laste ned og bruke forskjellige språkpakker, men de aller fleste av oss har tross alt de noe enklere utgavene uten mulighet til å kunne bytte eller legge til flere språk. Offisielt i hvert fall.
Selv om denne funksjonen ikke finnes i de vanlige utgavene av Windows, er det fullt mulig å komme rundt dette med verktøyet Vistalizator. Som navnet tilsier ble dette programmet opprinnelig utviklet for Windows Vista, men også Windows 7 er støttet.
Selve grunnfunksjonaliteten med å kunne legge til og bytte språk er nemlig ikke fjernet i de enklere versjonene av Windows, det er bare lagt inn sperrer som gjør at operativsystemet ikke tillater dette. Vistalizator er et lite program som ignorerer disse sperrene og sørger for at du kan installere de vanlige språkpakkene fra Microsoft også på utgaver av Vista og Windows 7 som ikke er Ultimate-utgaven.
Selve prosessen er relativt enkel - du laster ned selve programmet pluss riktig språkpakke for ditt system og følger instruksjonene. Men under valget av språkpakker må du holde tunga rett i munnen ettersom det er forskjellige pakker ettersom du har installert service packs eller ikke.


Det er også to typer språkpakker: MUI (Multilingual User Interface) og LIP (Language Interface Pack). MUI er for hovedspråkene og forandrer hele Windows-miljøet, mens LIP er en oversettelsespakke som legges oppå dette igjen. For eksempel er norsk bokmål MUI og nynorsk en LIP.
NB! Som nevnt er ikke et slikt språkbytte offisielt støttet av Microsoft, så dersom noe skulle gå galt vil du ikke akkurat kunne ringe support og klage. Skulle ting skjære seg vil du i de fleste tilfeller kunne fikse det med systemgjenoppretting, men for sikkerhets skyld kan det være smart å ta backup av viktige filer først. Er du en fersk databruker og synes dette virker vanskelig er det heller ingen skam å spørre noen som har peiling om litt hjelp.
Vi har forresten testet dette programmet på Vista Basic med stort hell, der vi uten problemer byttet fra svensk til norsk språk.
Vistalizator fungerer for både 32- og 64-bit. For mer info og nedlasting av programmet + språkpakkene kan du besøke programmets hjemmeside.

Les også
Når Windows ikke starter
Les også
Da var Windows 7 her
Les også
10 fine ting i Windows 7
Les også
Slik er Microsofts antivirus
annonse

Les også