Til hovedinnhold

IFPI klare for rettssak

IFPI er helt klart på hugget for tiden. Ikke bare er de i hard kamp mot The Pirate Bay i Sverige. De vil også kontrollere hva norske teleleverandører kan servere sine kunder. IFPI-sjefen mener dette er en viktig del av deres strategi.
Les også: Kan IFPI tvinge Telenor i kne?

Trenger praktisk seier

Ifølge Dagens Næringsliv sier IFPI-sjef John Kennedy at de ikke spøker når de truer med rettssak mot Telenor for å få til en blokkade mot The Pirate Bay. For IFPI er dette viktig.
- Våre henvendelser til internettilbyderne er en viktig del av vår strategi. Ser du på rettsprosessen mot The Pirate Bay i Sverige, så har den tatt lang tid. De tiltalte har sagt at de vil flytte datamaskinene til et annet land dersom de blir dømt. Enhver seier i denne striden må være en praktisk seier, og dersom vi får nettleverandørene til å blokkere The Pirate Bay, begrenser det tilgangen, og gjør det vanskeligere å laste ned musikk ulovlig, sier Kennedy ifølge DN.

Er Google bedre enn Pirate Bay?

Han måtte selv stille i vitneboksen i rettsaken i Sverige forrige uke. Da spurte forsvarerne om ikke Google var vel så anvendelig for å finne ulovlig materiale som The Pirate Bay. Kennedy sa da at det kjente han ikke til, men påpekte samtidig at Google serverer langt mer informasjon enn kun tilgang til ulovlig materiale.

- Vi har et kontinuerlig samarbeid med Google for å bekjempe piratkopiering og Google er aktivt med på denne kampen. Du kan dessuten se at et søk på Google etter Coldplay gir deg 40 millioner treff med lenker til presseomtaler, fansider, hjemmeside, nettsider hvor du kan kjøpe og laste ned musikken lovlig og konsertomtaler. Et lignende søk på The Pirate Bay gir deg kun tilgang til piratkopiert musikk og video. Pirate Bay gjør dessverre det nettsiden beskriver seg som, tilgjengeliggjør piratkopiert materiale, fortalte Kennedy retten.

Samtidig som Kennedy sa dette var det mange Twitter-brukere som kjapt fant frem til informasjon på Google for hvordan Coldplay sin musikk kan lastes ned gratis. Mange kritikere av IFPIs utfall mot teletilbydere påpeker at om The Pirate Bay skal sperres så må også andre nettsteder som gir ulovlig tilgang til opphavsrettsbeskyttet materiale, som nettopp Googel og også Youtube, få samme behandling.

Vil ikke hjelpe

Telenor har så langt ikke besvart IFPIs henvendelse, selv om fristen på to uker nå er ute. Trolig vil de komme med et svar de nærmeste dagene. Telenor har tidligere påpekt at de er lite villige til å overvåke og kontrollere hva kundene benytter nettlinjene til. Elektronisk Forpost Norge (EFN) mener på sin side at en eventuell blokade av The Pirate Bay vil ha lite å si for piratvirksomheten på nett.
- Om vi får en slik dom så vil teknologene bak disse sidene finne bakveier og leke katt og mus med Telenor. Det vil Telenor følge opp i omtrent en uke før The Pirate Bay er oppe og går igjen med ny nettside og muligens nytt navn, har styremedlem i EFN, Knut Yrvin tidligere forklart Teknofil.

Han mener det er politiets og ikke teleselskapenes ansvar å stanse ulovlige handlinger utført på nett.

Mer om
annonse