Til hovedinnhold

- Fildeling blir aldri lovlig

Opptakene til den nye norske dokumentaren Urospredere er godt i gag. Vi ble med på opptak med Marte Thorsby hos IFPI. Hun tror fildeling aldri tar slutt, men det vil heller aldri bli lovlig.
Vil ikke provosere
Fildelingsdebatten har gått høyt i media den siste tiden. Norsk Musikkbransje, Videogramforeningen og advokatfirmaet Simonsen gikk tidligere i år ut og ba norske nettleverandører videresende et brev til sine kunder. Dette brevet skulle underskrives av kundene som så skulle få amnesti for sine synder. Saken skapte et stort rabalder og norske nettleverandører avslo henvendelsen kollektivt. Marte Thorsby hos IFPI forteller i den nye dokumentaren Urospredere at de ikke hadde til hensikt å skape så mye oppstyr.
- Vårt ønske med dette var ikke å provosere. Dette var kun en mulighet for abonnentene å bekrefte at de ville avslutte den ulovlige nedlastningen. Vi ville ikke bruke denne informasjonen senere. Men media vinklet saken på en slik måte at vi ikke ønsket å gå videre med den, forklarte Thorsby.


Marte Thorsby mener media skapte et feilaktig bilde av IFPIs ønsker da de kontaktet norske nettleverandører tidligere i år.
Medieskapte fronter
Vi har blitt med teamet bak Urospredere på opptak til den nye dokumentaren. De har som mål å gi et nyansert syn på fildelingsdebatten. Så langt har de gjort opptak med Datatilsynet, norske fildelere og advokaten Espen Tøndel. Ansvarlig for filmen, Simon Valvik, vil ikke avsløre de store overraskelsene, men selv synes han det er interessant å se at partene i debatten ikke står så steilt mot hverandre som det media fremstiller det som.
- Så langt har de partene vi har pratet med vist stor forståelse for hverandre. Norske fildelere har for eksempel ikke noe imot advokat Espen Tøndel. Tvert imot viser de forståelse for at han gjør jobben sin. Det kan tyde på at de store frontene mellom fildelere og anti-pirater er medieskapt, sier Valvik.


Filmen Urospredere vil være ferdig nærmere jul håper teamet
Taper millioner årlig
Selv om forståelsen kanskje er der, vil ikke Marte Thorsby la norske fildelere få operere fritt. I Norge alene koster ulovlig fildeling platebransjen mellom 250 og 350 millioner norske kroner årlig. Det er penger som er nødvendige for å skape ny musikk.
- Musikk er ikke gratis å lage, og fildelingen er i all hovedsak årsaken til at platesalget synker. Vi i IFPI har ikke noe ønske eller grunn til å gå etter personer som deler en fil i ny og ne, men det er viktig at vi går etter storfiskene og setter eksempler som viser konsekvensene av at det stjeles, forklarer hun.
Vil aldri bli lovlig
Fildeling av rettighetsbelagt materiale, slik som det foregår i dag, vil aldri bli lovlig mener hun. Derimot ser hun positivt på at bransjen utvikler nye forretningsmodeller for å møte den teknologiske utviklingen.
- Det vil ikke bli utviklet noen modeller som lovliggjør fildeling. Derimot vil det utvikles modeller for streaming av musikk via nett og abonnementstjenester hvor musikken ikke nødvendigvis selges sang for sang eller plate for plate, forklarer Thorsby.


Marte Thorsby vil få en sentral rolle i den nye filmen.
Hun tror slike modeller til og med kan gi gratis musikk til forbrukeren. Gjennom reklame på nettsidene, eller som en del av platene, vil platebransjen og artistene kunne få igjen inntekter. Men Thorsby påpeker samtidig at disse inntektene må være gode nok til å kunne skape ny musikk.
Vil følge Frankrike
Derimot kan fildelere gå en svart fremtid i møte om Thorsby får det som hun vil. I Frankrike har det nå blitt lagt frem et lovforslag hvor kontraktene nettleverandørene opererer med ovenfor kundene vil si at om nettlinjene brukes til ulovlig fildeling, så vil kundene bli fratatt Internett. Thorsby vil ikke ha noe imot at samme type kontrakter blir en del av det norske telemarkedet.
- Vi jobber for å få til avtaler med norske nettleverandører, og vi ser at denne typen ordninger blir mer og mer vanlig i andre land. Vi håper derfor norske nettleverandører vil være med på lignende ordninger her i Norge, sier hun.


IFPI er ikke naive påpeker Marte Thorsby.
Om dette vil ta knekken på all fildeling tviler hun derimot på. Selv tror hun ikke det går an å stoppe ulovlig kopiering av musikk.
- Vi tror vi klarer å endre noen holdninger med det arbeidet vi gjør, men vi vil ikke klare å stanse all ulovlig fildeling. Så naive er vi ikke, sier hun til slutt.


Simon Valvik og Asbjørn Lyngedal betaler av egen lomme for å lage dokumentaren om ulovlig fildeling.

Den nye filmen vil bli ferdig nærmere jul håper filmskaperne. Filmen vil da bli lagt ut til gratis nedlastning på nettsiden urospredere.no.

Mer om
annonse