Til hovedinnhold

– iPad støtter 4G i Norge

... men det er ikke LTE-nettet Apple snakker om.

iPad selges fortsatt som et 4G-produkt i Apples norske nettbutikk.

Det ble stor oppstandelse da Apple lanserte sin siste iPad-modell med henvisninger til 4G gjennom NetCom og Telenor her i Norge. Etter en stund ble de fleste henvisninger til 4G fjernet fra Apples norske nettsider, men navnet på den dyreste versjonen står fortsatt igjen; iPad Wi-Fi + 4G. Apple mener nemlig de kan forsvare det med at iPad støtter raske 3G-hastigheter.

Påstanden kommer frem i et brev fra Apple til Forbrukerombudet som nettstedet dinside.no har fått tilgang på.

Les også: Apple bekrefter at 4G ikke vil virke

– iPad støtter 4G

Bakgrunnen for brevet er at Apple ble bedt om å endre markedsføringen sin for å gjøre det helt tydelig at iPad ikke støtter de norske 4G-nettene. En endring Apple altså ikke har gjort.

Brenda Joseph er juridisk rådgiver i Apple, og forklarer hvorfor selskapet mener 4G fortsatt er riktig også for norske kunder i det seks sider lange brevet.

– Apples fremstilling om at nye iPad støtter 4G er korrekt, og ikke villedende, hevder Joseph.

Internasjonal uenighet

Hva som er, og ikke er, 4G har blitt diskutert nærmest i det uendelige internasjonalt. Tidligere var standardorganet ITU svært restriktive til hva som kunne kalles 4G – selv ikke den vanlige LTE-standarden var kvalifisert for betegnelsen i utgangspunktet.

Etter at merkelappen 4G har blitt satt på alt fra raske HSPA-nett til dagens LTE-nett av operatører og mobilprodusenter har likevel ITU åpnet døren på gløtt.

Les også: – Slutt å snakke om 4G

Raske HSPA-nett kan være 4G

Nå sier de nemlig at 4G kan brukes om teknologier som er vesentlig raskere enn de opprinnelige 3G-nettene. I starten kunne 3G kun levere 384 kilobit per sekund, mens enkelte av dagens HSPA-nett kan gi teoretiske hastigheter opp mot 42 megabit per sekund.

Det er dette nye synet på hva som er 4G som gjør at Apple nå står på sitt, og selskapet mener heller ikke at merkelappen kan være forvirrende for norske forbrukere.

– Det er lite trolig at norske forbrukere forstår Apples bruk av 4G som en referanse til at iPad skal kunne koble seg på LTE-nettverk. 4G blir brukt for å vise at nye iPad kan koble seg til raskere nett enn forgjengeren, forteller Joseph videre i brevet.

– Klar forventning knyttet til 4G

Forbrukerombudet mener det stikk motsatte, og begrunner det med at merkelappen 4G utelukkende har vært brukt om LTE-standarden her til lands.

– I over ett år har LTE vært det eneste nettverket som har blitt markedsført som 4G i Norge. Det har derfor blitt etablert en klar forventning hos norske forbrukere om hva 4G refererer til, skriver ombudets fagdirektør Petter Ravne Bugten i svarbrevet til Apple.

Dermed står Apple og Forbrukerombudet steilt mot hverandre. Forbrukerombudet krever fortsatt at Apple endrer markedsføringen sin, og endringen må skje innen utgangen av mai.

I en uttalelse til nettstedet dinside.no sier Tage Eriksen i Forbrukerombudet at de nå avventer tilbakemelding fra Apple.

Les testen av Apple iPad 3

(Kilde: dinside.no)

Mer om
annonse