Tek.no

Nyhet

Nerder bak årets ord

Ole Morten Knudsen
12 Des 2007 10:30

Den amerikanske ordboken Merriam-Webster kårer årlig årets ord.
I år gikk nerdene av med seieren.
Les også:
Her er verdens raskeste datamaskin.
Her er de nye nerdejentene.
Smykker for ekte teknofile.
Ny kommunikasjonstrend
Merriam-Webstrer har nemlig kåret ordet "w00t" til årets ord. Sjefen i selskapet mener dette ordet helt klart fortjener seieren i årets kåring.
- Det viser en veldig interessant trend i vårt språk. Det er et uttrykk som har oppstått etter at vi begynte å kommunisere elektronisk med hverandre, uttaler Morse ifølge Associated Press.

Egenutviklet språk

For gamere og nerder verden over er uttrykket "w00t" godt kjent. For andre høres det muligens noe kryptisk ut og blandingen av tall og bokstaver er ikke noe du vanligvis ser i aviser og ordbøker.

For gamere er derimot blandingen av tall og bokstaver i uttrykk svært vanlig. Dette har resultert i et hel eget språk kalt "l33t", eller "elite" for oss vanlig dødelige. I dette språket forkortes ord og uttrykk og "e" erstattes med "3", "o" erstattes med "0" og "a" erstattes med "4". For virkelige purister så vil også "t" erstattes med "7".

Årets ord er altså ikke "w00t" iføgle puristene, men "w007".

Blir allment

Slik ordbruk har blitt såpass vanlig at flere personer i USA velger å sende ut meldinger til medgamere via registreringsnummeret på sine biler. Et eksempel er sånn som dette:


Men du lurer kanskje på hva årets ord egentlig betyr? Forklaringen i Mirriam-Webster er denne:
"w00t" - Et uttrykk for glede (kan komme etter en seier, eller uten grunn i det hele tatt); samme betydningen som andre jubelord som "juhu".
"w00t" er altså et uttrykk for seier og glede. Ikke alltid positivt ment ovenfor motstandere i spill.
Om du får uttrykket "w00t n00b" slengt etter deg, bør du i hvert fall ikke hoppe av glede.

annonse

Les også