Nyhet

Netflix slår ned på VPN-bruk

Brukere melder om at de ikke får tilgang til Netflix.

Videostrømmingstjenesten Netflix er tilgjengelig i over 40 land, men regionale sperrer og manglende rettighetsavtaler gjør at ikke alle har tilgang til samme innhold. Brukere i USA har for eksempel tilgang til mange flere filmer og serier enn oss her i Norge, og folk i Australia har ikke tilgang til Netflix i det hele tatt.

Men for hvert problem finnes det en løsning, og for omtrent hver sperre på internett finnes det en omvei. For regionale sperrer er VPN (virtual private network) en slik omvei. VPN går ut på å kjøre Internett-trafikken gjennom en virtuell «tunnel» via eksterne servere og setter brukere i stand til å omgå regionssperrene til strømmetjenester, som for eksempel Netflix.

Det er det mange i Australia gjør, noe ikke alle er like fornøyde med »

– Første gang Netflix blokkerer VPN-brukere

Ting tyder på at det kan bli trøblete å bruke VPN med Netflix i fremtiden.Foto: Netflix

I retningslinjene til Netflix står det at VPN-bruk ikke er tillatt, men Netflix har ikke pleid å gjøre noe mer med VPN-bruk enn akkurat det; altså å si at det ikke er tillatt. Men nå melder nettstedet TorrentFreak om at enkelte VPN-tilbydere har fått flere meldinger fra brukere som skal ha blitt blokkert av Netflix.

– Det er en helt ny utvikling. Det er første gang jeg har hørt om at Netflix har gitt slike feilmeldinger til en VPN-bruker, sier Ben Van der Pelt fra VPN-tjenesten TorGuard.

De skal ha fått flere meldinger de siste ukene fra brukere som ikke har fått tilgang til Netflix. TorrentFreak skriver videre at brukerne raskt fikk tilgang igjen ved å logge inn via en annen server. Dette får Van der Pelt til å frykte at det de har sett til nå bare er en test, og at en full blokkade skal komme senere.

Hvis Netflix begynner å blokkere VPN brukere er de ikke de første:
Hulu begynte allerede i april i fjor»

Netflix: Har ikke endret policy

Tek.no snakket med Joris Evers fra Netflix om VPN bruk allerede i 2013.Foto: Varg Aamo

Netflix har tidligere sagt til Tek.no om VPN at de heller fokuserer på å få gode regionale og globale lisensavtaler for innholdet de tilbyr, og til nettstedet Engadget sier de nå at det ikke er noen endringer i måten de håndterer VPN-bruk på.

Samtidig er det lett å tenke seg til at filmselskaper og øvrige rettighetshavere legger press på Netflix for å beskytte egne lisensavtaler. Som for eksempel i Australia der selskapet News Corp har eksklusive avtaler med mange av USAs største filmstudioer; avtaler som mister verdi for News Corp når de taper seere til Netflix. I september i fjor kunne vi melde om at den australske interesseorganisasjonen AHEDA, som blant annet representerer Sony Pictures og Universal, sa at flere store innholdsprodusenter jobbet aktivt for å få til en total blokade av VPN-brukere fra Netflix og lingende tjenester.

Har du hatt trøbbel med å bruke Netflix med VPN? Del det med oss i kommentarfeltet!

Er du bekymret over sporene du legger igjen på nettet? Slik blir du helt anonym»

(Kilder: TorrentFreak, Engadget)

Les også
Slik skal Netflix forbedre strømmekvaliteten
Les også
Netflix: – Vi sperrer ikke VPN-brukerne ute
Les også
Slik blir den bærbare PC-en din et skikkelig mediesenter
Les også
Vil at Netflix skal bannlyse alle VPN-brukere
Les også
Netflix vil endre på opphavsrettbransjen
annonse