Til hovedinnhold

Snart kan du surfe mer anonymt med Firefox

Mozilla tester ut ny og bedre privat-modus.

Evan Lorne/Shutterstock.com

På sin offisielle blogg melder Mozilla nå at de arbeider med en ny funksjon til den populære nettleseren Firefox som gjør det enklere å surfe privat på Internett. Funksjonen er i ferd med å bli testet nå i pre-betaversjoner av en fremtidig utgave av nettleseren.

Den nye funksjonen er en forbedring av den eksisterende, private surfemodusen og fungerer ifølge Mozilla ved å aktivt blokkere nettside-elementer som benyttes til å spore informasjon om brukeren.

Kan gi «ødelagte» nettsider

Funksjonen blokkerer altså i utgangspunktet ikke selve nettsidene, men kun elementer som er bygget inn i nettsidene. Ifølge Mozilla kan løsningen imidlertid føre til at nettsider som har slike elementer fremstår som «ødelagte» når funksjonen er aktivert.

Den nye funksjonen blokkerer aktivt nettside-elementer som sporer Internett-aktiviteten din. Foto: Mozilla

Du kan likevel manuelt overstyre funksjonen dersom du ønsker at den aktuelle nettsiden skal vises på normal måte. Firefox har fra før av en privat surfemodus som blant annet gjør at nettleseren ikke laster ned informajsonskapsler og lar være å registrere søke- og Internett-historikken.

I tillegg til den nye funksjonen skal pre-betaversjonen av Firefox også by på et nytt kontrollsenter, hvor brukeren vil ha tilgang til viktige sikkerhets- og personverninnstillinger på ett og samme sted.

Gjør utvidelser tryggere

I blogginnlegget sitt kan Mozilla for øvrig også informere om at de jobber med å gjøre programvareutvidelser tryggere for brukeren, ved å innføre et verifiseringssystem for tredjepartsutvidelser som sikrer at de tilfredsstiller Mozillas krav og kriterier.

Hensikten med dette er blant annet å hindre at utvidelser modifiserer nettleseren på uønsket vis, for eksempel ved å legge inn ekstra verktøylinjer eller knapper, samle inn informasjon om brukeren, endre søkeiunnstillinger og installere ondsinnet programvare.

Ifølge Mozilla vil flere funksjoner bli testet ut etter hvert, så om du er interessert er det bare å følge videre med på bloggen.

Med Windows 10 har Microsoft nå lansert en splitter ny nettleser: Vi har tatt en grundig kikk på Edge (Ekstra) »

annonse