Til hovedinnhold

Nå finnes det en databrikke som kan drives av selve kroppen

Sammensmeltingen av biologi og teknologi har tatt et steg videre.

ktsdesign/Shutterstock.com

En del av den teknologiske utviklingen innebærer å finne nye måter å kombinere biologi og teknologi på, blant annet for å utvikle «organiske datamaskiner». Nå har denne syntesen av biologi og elektronikk gjort et nytt, stort fremskritt.

Som nettstedet Gizmag melder har forskere ved Colombia University nemlig utviklet det de kaller verdens første biologisk drevne databrikke.

Henter energi fra biologisk molekyl

Det forskerne nærmere bestemt har gjort er lage en integrert krets som får sin energi fra det som i biologien kalles «adenosintrifosfat». Dette er i korte trekk et molekyl som er ansvarlig for overføring av kjemisk energi mellom cellene i levende organismer.

Illustrasjonsbilde av brikken, hentet fra forsskningsdokumentet.
UoC

Forskerne klarte å høste energien fra dette stoffet ved hjelp av en spesiell membran rundt databrikken. Prototypen til forskerne var riktignok ganske stor, faktisk på flere millimeter, men det jobbes nå aktivt med å nedskalere teknologien.

Dersom man lykkes med å skalere den ned, kan det ifølge forskerne bli mulig å benytte løsningen til å drive knøttsmå implantater som befinner seg inni levende celler.

– Må tenke nytt

Forskerne mener fremskrittet representerer en helt ny retning innen teknologi, som kan åpne opp mange nye dører etter hvert som den konvensjonelle teknologiutviklingen møter på flere barrierer.

– Etter hvert som teknologi-skaleringen nærmer seg slutten, må vi bli litt mer kreative når det gjelder hvordan vi definerer elektroniske enheter og systemene som vi bruker til å skape slike enheter. Hvordan utvider vi mulighetene? Det er dette arbeidet handler om, sa professor Ken Shepard, som ledet prosjektet, til Gizmag.

Foreløpig er det litt uklart akkurat hva teknologien kan brukes til, men det er ikke vanskelig å forestille seg at fremskrittet kan få store konsekvenser innen blant annet medisin, eller muligens nanoroboter. Om du vil fordype deg i de tekniske detaljene kan du lese hele forskningsdokumentet.

Mange forskere tror fremtidens menneske vil ha datamaskiner inni kroppen: Her er noen friske spådommer fra noen av dem »

annonse