Til hovedinnhold

Her er nye Apple TV

Styres med stemmen og en splitter ny fjernkontroll.

I kveld fikk vi se en splitter ny Apple TV - en etterlengtet oppdatering fra den forrige utgaven i 2012. Den nye utgaven har flere nye egenskaper, hvor noen av dem handler om endringer i maskinvaren, mens andre dreier seg om nye tjenester.

Her er de viktigst nyhetene vi fikk høre om under lanseringen i San Francisco i kveld:

Siri blir en del av grensesnittet

Nei, dette er ikke Siri, men en dame som demonstrerte Apple TV under lanseringen i San Francisco i kveld.. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siri, eller avansert talestyring om du vil, blir en viktig del av brukergrensesnittet. Siri hjelper deg å finne filmer, starte apper, og hun kan svare på «alle verdens spørsmål», og la svaret manifestere seg nederst på TV-skjermen. Ser du en film og går glipp av en replikk, kan du bare spørre Siri hva som ble sagt. Siri gjenforteller ikke, men hun vil spole filmen 30 sekunder tilbake og aktivere tekst, så du får med deg det som ble sagt.

Du kan også spørre om andre ting, som værvarsel. Kortversjonen kommer opp nederst på skjermen, mens du kan bruke den nye fjernkontrollen til å hente frem mer informasjon. Fyller du skjermen med informasjon, vil Siri automatisk pause filmen til du lukker ekstrainformasjonen igjen.

Ny fjernkontroll med sensorer

Fjernkontrollen har berøringsområde helt på toppen. Den har også en mikrofon, så du kan snakke med Siri.

Apple TV kommer med en helt ny fjernkontroll som reagerer på strøk og bevegelser. I tillegg kan den brukes som spillkontroll - ikke ulikt det du kanskje først ble kjent med på spillkonsollen Wii.

Og når vi nevner spill, så legger Apple mye energi i å gjøre Apple TV til en spillkonsoll. Du kan spille alene eller sammen med andre, og andre kan også delta ved å koble seg til det pågående spillet fra en iPhone eller iPad.

Fjernkontrollen inneholder en mikrofon, så du kan snakke til Siri. Grensesnittet lar deg manøvrere med den nye kontrollen på helt nye måter.

Full HD 60 fps, ikke 4K

Slik ser de nye menyene ut.

Maskinvaren i Apple TV er kraftigere enn i den gamle versjonen, og får A8-brikken som vi kjenner fra iPad. Med denne motoren skal Apple TV klare Full HD med 60 bilder per sekund. Ellers er det muligheten for å kjøre flere apper som kanskje er den viktigste nyheten i Apple TV. I første omgang kommer boksen med HBO NOW, WatchESPN, Netflix, Hulu og iTunes. Hvorvidt HBO NOW blir tilgjengelig i Norge vet vi ikke.

Splittet skjerm og resultatservice

Apper er et stort fokus i nye Apple TV, og amerikanerne ha selvfølgelig laget en app for baseball.

Nye Apple TV kommer med 32 eller 64 GB minne, og du kan fylle på med apper, for eksempel avanserte spill, eller sportskanaler.

Noen av appene har også «splitscreen» som lar deg for eksempel følge to baseballkamper samtidig, med varsler om resultater fra andre kamper, statistikk og mer. Den norske tippeligaen har enn så lenge ikke noen tilsvarende app, men det er aldri for sent å bli glad i baseball.

Boksen kan skjules

Selv om Apple viste Apple TV ved siden av en TV, kan den også gjemmes helt bort. Foto: Apple

Inne i nye Apple TV sitter teknologi nok til å gjøre den nye boksen 1 cm høyere enn den gamle. Men den nye boksen kontrolleres via en fjernkontroll med Bluetooth, og det betyr at du kan gjemme den bort. Bluetooth trenger ikke fri sikt for å virke. Fjernkontrollen kan også styre volumet på TV-en og la deg slå TV og eventuelle andre mottakere av eller på.

Fjernkontrollen er oppladbar, og skal vare i tre måneder mellom hver lading. Når den begynner å bli tom for strøm kan du lade den opp med en lader som har lightning-kontakt, som for eksempel laderen til en iPhone eller iPad.

Men gratis er den nye boksen ikke. Den billigste modellen med 32 GB vil koste 149 dollar, eller omtrent det dobbelte av dagens Apple TV-boks.

Les om de andre nyhetene som ble sluppet i kveld:

Foto: Apple
annonse