Tek.no

Nyhet

Dette Hasselblad-kameraet ble solgt for 1,9 millioner kroner

Var det første kameraet som ble brukt i verdensrommet.

RR Auction
17 Nov 2014 22:00

Gamle og/eller sjeldne objekter har en tendens til å hente inn store summer på auksjoner dersom interessen er stor nok, og dette gjelder såvisst også kameraer, hvorav det finnes mangt et klenodium rundt omkring.

Et av disse er et kamera av typen Hasselblad 500cc, som var det aller første kameraet som ble tatt med ut i verdensrommet. Som nettstedet Photography Monthly melder ble dette kameraet nylig solgt for rekordpris på en spesialauksjon i den amerikanske byen Boston.

1,9 millioner kroner

Hasselblad-kameraet hadde en anslått verdi på mellom 50 000 og 100 000 dollar, men ble til slutt solgt for hele 281 000 dollar, som tilsvarer litt over 1,9 millioner norske kroner. Dermed ble kameraet historisk for andre gang.

Det aktuelle Hasselblad-eksemplarer ble bragt opp i rommet på et oppdrag i 1962, som var en del av det såkalte Project Mercury-programmet, USAs første romprogram. Det var astronauten Wally Schirra som brukte kameraet til å ta bilder av Jorden med under oppdraget.

Ble modifisert

Schirra, som døde i 2007, kjøpte opprinnelig kameraet for rundt 3000 norske kroner og foretok et antall modifikasjoner på kameraet, blant annet av søkeren for å tilpasse den til åpningene på romfartøyet slik at han kunne fått tatt gode bilder.

Forrige gangen kameraet ble solgt var i 1994, da en samler kjøpte det for 15 000 dollar, litt over 100 000 kroner. Det har med ord steget temmelig kraftig i verdi i årenes løp. Mer informasjon kan du finne hos Hasselblad og hos RR Auction, som auksjonerte bort kameraet.

Her er et annet berømt og kostbart Hasselblad-kamera: Dette ble brukt til å ta bilder på månen »

Les også
Dette kameraet tar 100 milliarder bilder i sekundet
Les også
Dette er det aller første bildet fra overflaten av en komet
Les også
Denne kameradronen følger deg rundt helt på egen hånd
Les også
Nytt og nyttig for fotoentusiastene
Les også
Lumera gjør kameraet ditt smartere
Les også
Fotograf laget utrolig surfevideo med kamera til over 900 000 kroner
annonse