Til hovedinnhold

Er dette nye Nokia Pureview?

Fem kamera og Zeiss-optikk på en mobiltelefon.

Finn Jarle Kvalheim

Nokia-navnet har en stolt historie med kameragalskap bak seg. Både PureView-navnet og Zeiss-optikken ble brukt for alt det var verdt i markedsføringen. Og tidvis ga det store fordeler i praksis også.

Nå kan det være klart for en ny bisarr kameraskapning med den gamle logoen på.

HMD Global, som står bak telefonene med Nokia-navnet i dag, har nemlig kjøpt retten til å bruke PureView-merket «hjem» igjen fra Microsoft. Og det skjer samtidig med at den antakelig merkeligste kamerariggen på noen mobiltelefon stadig hyppigere dukker opp i lekkede bilder og rykter.

Fem kamera på ryggen

Slik ser hele bildet av den nye Nokia-tassen ut.

Det dreier seg om en løsning med hele fem kameralinser, i tillegg til runde utskjæringer for blits og sensorer - muligens lasersensor for fokus og kanskje også måling av fargetemperatur eller liknende. Til sammen sju sirkler i det som likner et glassfelt øverst på en telefon.

Det spekuleres i at dette kan være én av de ryktede Nokia 9- eller 10-modellene som selskapet så langt ikke har lansert.

Frem til i dag har Huawei vært drøyest på å dytte inn mange og sære kamerasensorer i telefoner. Deres P20 Pro har hele tre kamera på baksiden, der én av sensorene er større enn vanlig for telefoner og har hele 40 megapikslers oppløsning.

Nokia var først med 40 megapiksler

Opphavet til galskapen: Nokia 808 PureView.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er først og fremst to PureView-modeller vi husker fra slutten av Nokias karriere som mobilprodusent. 808 PureView, som ble navnets opphav, og Lumia 1020. Førstnevnte var én av selskapets aller siste Symbian-baserte modeller, og den kom i en slags snodig, nesten rund, utførelse.

PureView med Windows i form av Lumia 1020. Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no

Men den flotte skjermen og det fantastiske kameraet med 41 megapikslers oppløsning kunne ikke riktig berge den dårlige brukeropplevelsen Symbian på berøringsskjerm ga.

Mye av dette ble fikset på ved overgangen til Windows som plattform, og Lumia 1020, som på mange måter var samme konsept med litt annen formfaktor og operativsystem. Men Windows-modellene i Lumia-serien ble aldri storselgere, og med tid og stunder tok Microsofts mobilforsøk slutt.

Nå er det altså Huawei som gjør tingene som likner mest på det gamle-Nokia holdt på med.

16 linser i samme kompaktkamera

Lights kompaktkamera med 16 linser og en prislapp på drøyt 2000 euro. Er de involvert også i Nokias nyeste? Bilde: Light

Huawei er imidlertid ikke de «sprøeste» på dette området i dag. Hvis vi ser utenfor mobilutvalget. Kameraprodusenten Light har faktisk noe så sært som et kompaktkamera med 16 linser og bildebrikker i.

Light + Nokia (HMD) = ? Det er stadig uvisst om Light har noe med den nye telefonen å gjøre - dette er kun et tidlig konseptbilde basert på rykter fra tidligere i sommer.
Nokiamob.net/Eero

Light L16 kombinerer informasjon fra de ulike kameraene for å lage et høyoppløst og skarpt bilde i de fleste situasjoner, og det er akkurat samme tankegang Huawei bruker i sine kameratelefoner. Det er naturlig å tenke seg at HMD og Nokia holder på med en liknende plan.

Utfordringen med slik teknologi er å kombinere enorme mengder informasjon på en smart og rask måte. Her kreves det både rask maskinvare og god programvare.

Det ble tidligere i sommer spekulert i at det var nettopp et slags ekteskap mellom Light og HMD/Nokia som var på gang. Ett av de tidlige konseptbildene basert på ryktene var utsmykket med Light-logoen.

Maskinvaren som driver telefoner blir stadig kraftigere, mens de fysiske begrensningene til glass og bildebrikker flyttes på mye tregere. Dermed får programvaren en stadig mer sentral rolle i å rydde opp når bilder skal forbedres og kombineres fra flere kilder.

annonse