Tek.no

Nyhet

Huawei har bygget europeisk by i Kina

Kopierer arkitektur og bygninger.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
24 Jan 2019 12:00

Det stormer for tiden rundt Huawei, og Politiets Sikkerhetstjeneste sa nylig til E24 at de mener det er problematisk hvis det kinesiske selskapet skal bygge ut 5G-nettet i Norge.

Men samtidig som Huawei planlegger å bygge et sikkerhetssenter i Norge, har de også ferdigstilt et helt annet prosjekt i hjemlandet sitt. For er det én ting selskapet aldri har lagt skjul på er dets fascinasjon for Europa. De har bygget ut en mengde sentre for forskning og utvikling på kontinentet vårt og er aktive deltakere på mange arenaer. Derfor overrasker det kanskje ikke at selskapet nå har tatt med seg en bit av Europa hjem.

De har rett og slett bygget et hovedkvarter som er tung inspirert av ulike europeiske byer. CNBC melder at det skal 25 000 Huawei-ansatte inn i det nye hovedkvarteret som ligger i Dongguan, en liten time utenfor Shenzhen i Kina. I dag skal åtte av de tolv planlagte byområdene i hovedkvarteret være ferdig bygget. Vi var der i februar i fjor og fikk se «byen» da den var under oppføring.

Hvis skalaen virker vanskelig å få grep om; når man trenger en europeisk inspirert bro - må man først lage en elv. Broen ble satt opp over det som så mest ut som et litt fuktig grustak.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det går trikkelinje til Huaweis gamle hovedkvarter i Shenzhen. Planen er at de ansatte både skal bo og jobbe i den nye byen, der det vil komme fasiliteter for ulike aktiviteter. Blant annet skal én av bygningene være utelukkende for Huaweis single ansatte, fikk vi opplyst. I Kina er Tinder tydeligvis laget av murstein og betong.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det var mye som gjensto da vi spaserte gjennom byen, så vi fikk ikke komme helt på nært hold. Men mange av bygningene var nesten ferdige, med bare plater igjen foran noen av vinduene som avslørte at en jobb gjensto. Andre trengte mer jobb.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bygningene var omgitt av kinesiske plakater og tegn, samt kamera og de vanlige blålysene som varsler trafikanter om å være forsiktige.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huaweis vanlige hovedkvarter i Shenzhen står fortsatt. Der jobber det 50 000 mennesker, og trikkeskinnene transporterer folk til og fra mellom Dongguan og Shenzhen. Shenzhen ligger forøvrig kun en kort biltur fra grensen til Hongkong.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er liten tvil om at Huawei legger merke til hva som rører seg i Europa og Norge. Se bare hva vi fant på en skjerm i hovedkvarteret. Det er uvisst om bladet ble lagt der i påvente av vårt besøk, eller om det var den vanlige demonstrasjonen av en PC med dokumentdelefunksjoner.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som imidlertid er sikkert er at kollega Ole Henrik Johansens bilde nå har reist verden rundt og også er kjent for kinesere, og det kanskje er på tide å sende en regning i retning Shenzhen. Originalsaken fra 2016 om Lyse og Øyvind Lundbakk leser du på Tek.no.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
annonse

Les også