Her åpner Telia sin første 5G-pilot

Telenor åpnet sin første 5G-pilot for en drøy måned siden, og i dag var det Telias tur ut.

De hadde invitert presse og samarbeidspartnere til den hypermoderne Odeon-kinoen på Storo i Oslo, hvor de demonstrerte avspilling av 4K-film over det nye testnettet de har satt opp i Nydalen-området.

Det gjorde de med en sniktitt på storfilmen om Roald Amundsen, som har premiere neste år.

– Dette er en viktig dag for oss i Telia. Vi er opptatt av å vise som en utfordrer. Vi var først med 4G for ni år siden, og satte verdensrekord med 4,5G i 2015. Nå er vi her med verdens første 5G-kino, som vi fronter sammen med Get, sa Telias norgessjef Abraham Foss.

7-8 millisekunder og 2 Gbit/sek

Telia-sjef Abraham Foss sier de nå skal utforske 5G-teknologien videre, men kan ikke tidfeste noen kommersiell lansering i Norge.

De viktigste forbedringene med 5G er i hovedsak økt kapasitet, økt båndbredde og ikke minst lavere responstid. Telia sier de har målt responstider ned i 7-8 millisekunder, og Foss mener 5G vil endre spillereglene i mobilmarkedet i årene som kommer.

– På hvilken måte vil forbrukerne først merke overgangen til 5G?

– Til syvende og sist er det jo kapasiteten forbrukere flest vil være opptatt av. Her vil man kunne få tilgang til hastigheter som for eksempel lar deg se video i svært høy kvalitet over mobilnettet. Det kan man gjøre mange steder også i dag, men langt fra overalt. Nettet vil bli gjennomgående og mer robust, sier Foss til Tek.no, og påpeker at 5G vil gjøre netteierne i bedre stand til å levere både god hastighet og god kapasitet.

Han ønsker ikke å si noe konkret om hastighet, men på ett av Telias skjermbilder var 2 Gbit/sek nevnt.

– Det samme vil garantert skje med 5G som skjedde med 4G, ved at hastigheten blir utviklet generasjon etter generasjon. Derfor er det vanskelig i dag å si hvor vi vil ende, men uansett vil det bli mer enn nok til de behovene forbrukerne har. Det vil også ha en del å si hvilke frekvenser vi kommer til å ta i bruk. Neste år skal for eksempel lisensen til å ta i bruk 700 MHz-båndet på auksjon, og til slutt vil det være et spekter av frekvenser som tas i bruk, med hver sine styrker. Noen vil ha bedre dekning, andre ha mulighet for svært høy hastighet, sier Foss.

Telias teknologisjef Dag Wigum med potensielle bruksområder for 5G.

Billigere å produsere data

– Vil 5G gjøre at vi ikke kommer til å trenge trådløst nett hjemme?

– Vi kommer nok til et punkt hvor mobilnettet og Wi-Fi vil smelte mer og mer sammen, og hvor du som forbruker ikke skal merke hvilket nett du er på i noen stor grad. Du vil kunne ta i bruk de samme tjenestene og se det samme innholdet uansett om du er på Wi-Fi eller mobilnettet, sier Foss, som også nevner VR og AR som bruksområder som vil ha stor nytte av 5G på grunn av den lavere responstiden.

– Så langt er det bare Chilimobil som har åpnet for fri data i Norge. Vil 5G bli det som får ballen til å rulle?

– En ting er i alle fall sikkert, og det er at 5G åpner for en mer effektiv måte å produsere datatjenester på, og det vil tilgjengeliggjøre større datamengder for forbrukerne. Samtidig er vi nødt til å tenke langsiktig og ha en kapitaltilgang som gjør at vi kan fortsette å investere i nettet. Struper man tilgangen på kapital, dør også viljen til å investere, og det er ikke uten grunn at vi, tross våre naturlige forutsetninger, har verdens beste nett i Norge, sier Foss.

Huawei-levert

Han nevner også sikkerhet som en viktig komponent i 5G-utbyggingen.

– Teknologien muliggjør for eksempel at man kan operere flere nett på samme infrastruktur, og dermed kan differensiere nettene etter sikkerhetskrav. Nødetater og samfunnsinstitusjoner kan ha et eget nett ved siden av det vanlige mobilnettet, og det blir mer fleksibelt nett å bygge sikkerhet inn i enn dagens mobilnett.

Infrastrukturen til Telias testnett er levert av Huawei, men Foss sier de ikke har startet prosessen med hvordan de skal bygge 5G-nettet videre eller hvem som skal levere utstyret. Han er tydelig på at 5G-utbyggingen er en stor investering, og sier dette foreløpig er et initiativ som drives av bransjen selv, ikke av at kundene står og banker på døra.

– I starten handler det derfor om å utvikle funksjonaliteten og drive «5G-utforsking». Teknologiske og kommersielle løsninger må gå hånd i hånd for å få fart på utviklingen. Teknologien kan brukes til å koble ting og mennesker, maskiner til maskiner, kjøretøy, smarte samfunn og helse. Kun fantasien setter grenser, sier Telia-sjefen, som ikke ønsket å tidfeste noen oppstart av en kommersiell utbygging.

Telia har imidlertid sagt at slutten av 2019 er sannsynlig i Finland og 2020 i Sverige.

Samferdselsminister Jon Georg Dale omtalte 5G-piloten som en milepæl både for ekombransjen og Norge som land.

– Kan utnytte kapasiteten bedre

Samferdselsminister Jon Georg Dale sa at 5G-utbyggingen er en viktig satsing også for regjeringen, med utrolig stort forretningspotensial.

– Staten er jo også en stor innkjøper av tjenester, og vi blir mer og mer opptatt av oppetid, tilstrekkelig kapasitet og sikkerhet. Nettet må tåle nødvendige påkjenninger i fred, krise og krig, som vi sier i staten. 5G gjør at vi kan planlegge utnyttelsen av kapasiteten mye bedre, for eksempel på veiene, og dermed utnytte kapasiteten bedre i stedet for å parallellinvestere.

– Vi er helt avhengige av at næringslivet tjener penger, og det har dere vært flinke til i telekomsektoren. Det har gitt stor investeringsvilje, og som land er vi derfor veldig langt fremme på digital infrastruktur. Jeg ønsker lykke til med det videre arbeidet, dette er en viktig milepæl både for ekombransjen og for Norge, sa Dale fra scenen.

Les også
Telenor åpner nytt testnett for 5G – uten Huawei
Les også
Huawei kan bli utestengt fra norsk 5G-utbygging
Les også
Nå har 3G fått dødsdommen
annonse