Nyhet

Nå er YouTube Kids kommet til Norge

Egen app kun med barnevennlig YouTube-innhold.

Googles strømmeportal YouTube slipper i dag appen YouTube Kids på det norske markedet. I motsetning til «vanlige» YouTube, der man finner alt mulig av innhold, er videoene på YouTube Kids ment for barn fra to til tolv år.

Appen har det Google kaller et «barnevennlig uttrykk og miljø» med større bilder og ikoner. Videoer og spillelister er organisert i fire kategorier: programmer, musikk, læring og utforsk.

Greg Dray, europeisk sjef for læring og familie på YouTube.

Google opplyser om at de også har samarbeidet med noen norske aktører, som stiftelsen Barnevakten. De har eksempelvis en egen spilleliste kalt «Gøy å lære for skolebarn».

– Vi er veldig glade for å lansere YouTube Kids i Norge. YouTube Kids-appen er bygget opp spesifikt med foreldre og barn som målgruppe, for å gjøre det enkelt å få tilgang på godt videoinnhold om temaene de ønsker å utforske. Dette er en separat og tryggere strømmetjeneste for barn, med en hel rekke foreldrekontroller som gjør det mulig å skreddersy opplevelsen slik at den blir riktig for hver enkelt barnefamilie, sier europeisk sjef for læring og familie på YouTube, Greg Dray.

Gir mye kontroll til foreldrene

Ved siden av at det ikke er mulig å laste opp eget innhold eller kommentere på YouTube Kids, har også appen verktøy som skal sikre at at podene kun ser innhold som passer alderen.

For selv om innholdet i teorien kun skal være barnevennlig, er det ikke slik at YouTube går gjennom alle videoene manuelt. Skeptiske foreldre kan derfor velge å godkjenne innhold ved å gi tilgang til enkeltvideoer og enkelte kanaler. De kan også skru av søkefunksjonen og sette skjermtid – altså hvor lenge barna skal kunne bruke appen hver dag – om de ønsker det.

Det skal også være veldig enkelt for foreldre å melde fra dersom de kommer over videoer de mener er upassende.

Reklamefinansiert app

YouTube Kids er helt gratis, og appen finnes til Android og iOS, som betyr at den vil fungere med de fleste nettbrett og smartmobiler.

Finansieringsmodellen er som på YouTube ellers – altså er det reklame der.

Google bedyrer at reklamen er godt merket og overholder gjeldende annonseregler, som da skal være innenfor lovverket her til lands. Det betyr blant annet ingen annonser for mat og drikke eller spill for eldre barn.

Vi får også vite at «trykket» på reklamer er lavere enn på vanlige YouTube. Det skal være maksimum én reklame per kvarter, de skal ikke kunne klikkes på og alle er manuelt kontrollert.

Reklamen på YouTube Kids i Norge vil også være på norsk.

Hvis man ikke ønsker reklame, er det også mulig å slippe den ved å tegne et YouTube Premium-abonnement til 119 kroner i måneden.

Greit med reklame?
YouTube tester ut reklamefinansierte filmer >>>

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Nå får du bedre kontroll over YouTube-anbefalingene dine
Les også
Nå skal også YouTube la deg være med på å bestemme handlingen
annonse