Til hovedinnhold

Slik er Canons nye kamerasystem

Speilløst kamerahus, ny fatning og nye objektiver.

Speilløse systemkameraer er det helt store akkurat nå. Det er kun et par uker siden Nikon kunne avsløre sitt nye Z-system, og ikke mange dagene siden vi begynte å bli sikre på at Canon var på trappene med noe lignende.

Ryktene viste seg å stemme, så nå er altså Canons EOS R-system offisielt.

Akkurat som Nikon Z er Canon EOS R et helt nytt og speilløst fullformat kamerasystem med en ny objektivfatning. Det har gitt kameraprodusentene muligheten til å designe helt nye objektiver uten å måtte tenke på kompatibilitet med de «gamle» kamerahusene med fysiske speil.

Det nye kamerahuset har bare fått benevnelsen Canon EOS R og er altså det første av sitt slag. I tillegg får vi fire tilhørende RF-objektiver: en 35mm, en 50mm, og to litt forskjellige normalzoomer. Mer om disse senere.

Adapter for gamle objektiver

Canon og Nikons nye systemer er også like med tanke på at det er utviklet adaptere til de nye kamerahusene som gjør at de kan brukes med eldre objektiver. For Canons del skal mer enn 70 EF og EF-S-objektiver kunne benyttes.

Dette vil være avgjørende for mange som har puttet penger i dyr Canon-optikk og ikke har lyst eller penger til å skifte ut alt de har. Sånn umiddelbart er det heller ikke all verden av RF-objektiver å velge blant.

Faktisk tilbyr Canon tre adaptere. Standardadapteren, som for øvrig vil følge med EOS R kostnadsfritt ut året, gjør at EF- og EF-S-optikk kan brukes som på et speilreflekskamera. Det skal ikke gå ut over ytelsen på kameraet.

En annen adapter har også en kontrollring som kan programmeres til å eksempelvis kontrollere blenderen. En slik kontrollringen finnes på alle RF-objektiver, og med denne adapteren får du også tilsvarende funksjonalitet med EF og EF-S.

Den siste løsningen er en standardadapter med drop-in filter, da ment for litt spesielle objektiver som ikke kan benytte skru-filter foran.

Kamerahus med autofokusfokus

Selve kamerahuset har en 35mm fullformat bildesensor oppgitt til å ha 30,3 millioner effektive piksler. ISO går normalt sett fra 100 til 40 000, og bildeprosessoren er av typen DIGIC 8, som da tilhører siste generasjon.

Canon har lagt stor vekt på å utvikle autofokusen hos det nye kameraet. Det påstås å ha verdens raskeste autofokus og skal visstnok reagere på ned mot 0,05 sekunder. Videre har den hele 5655 autofokuspunkter og skal kunne fokusere nøyaktig i selv svært dårlig lys.

Uten speil i kameraet må søkeren nødvendigvis være elektronisk, og den har fått 3,69 millioner punkter og 100 prosents dekning av av motivet. Denne skal være så god at man skal kunne se detaljer «i korrekte farger i nesten stummende mørke», dersom vi skal tro Canons pressemelding.

Kameraet støtter naturligvis også filmopptak, men 4K i kun 30 FPS og Full HD i kun 60 FPS vil nok få de mest filmfrelste til å rynke på nesen.

Av trådløse teknologier og tilkoblingsmuligheter er kameraet utstyrt med Wi-Fi, Bluetooth, NFC, USB Type-C og HDMI. Ellers skal nesten alle knapper og betjeningsmuligheter på huset kunne tilpasses den enkelte bruker.

EOS R er dessuten værtettet og har en metallkropp som bør tåle en dunk. Vekten er oppgitt til 660 gram, og den veiledende prisen er satt til 24 990 norske kroner.

Fire friske objektiver

Som vi kort var innom, har Canon lagd en ny fatning for R-systemet. Det har en diameter på 54 millimeter på fatningsringen og flere kontaktpinner. Dette skal bety raskere kommunikasjon og kraftigere strømforsyning mellom objektiv og kamerahus.

Canon EOS R med RF 50mm f/1.2 L USM.

Enn så lenge har Canon annonsert fire RF-objektiver:

35mm f/1.8 Macro IS STM, som med en veiledende pris på 5690 kroner vil være det rimeligste RF-objektivet du vil kunne få fatt i. Lite, lett og utstyrt med 5-stopps bildestabilisator.

50mm f/1.2 L USM, som muliges vil være et drømmeobjektiv. Men med en prislapp på 25 høvdinger vil den ikke være for alle.

28-70mm f/2 L USM er en annen versting – for fullformat er det jo langt fra hverdagskost med blenderåpning på 2.0 gjennom hele zoomområdet. Så koster den også 32 990 kroner.

24-105mm f/4 L IS USM til kroner 11 990,-. Langt fra like raskt som objektivet over, men med betydelig lavere pris, lenger zoomområde og 5-stopps bildestabilisator vil dette være et bedre alternativ for mange.

I tiden fremover vil Canon naturlig nok også fylle på med flere RF-objektiver, men noen nøyaktige opplysninger om hvilke disse er og når vi kan forvente dem har vi ikke fått.

Nøyaktig hvilke RF-objektiver som er på vei vet vi ikke, men Canon hinter om at det skal bli en del av dem etter hvert.

– Svaret er rett og slett at jeg ikke vet, forteller produktspesialist Trond Morten Sliper i Canon Norge da vi spør ham om dette. Men han kan si at RF-objektiver vil være et stort satsningsområde fra deres side, sammen med det sedvanlige fokuset på EF-M, EF-S og EF-optikk.

– Vi ønsker rett og slett å tilby kundene det de ønsker fremover, sier han.

Canon EOS R, de fire objektivene, adapterne og litt annet nytt og R-kompatibelt utstyr har salgsstart i oktober måned.

annonse