Tek.no

Nyhet

Dette kan bli den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon-prosessor

Torstein Norum Bugge, Tek.no/Finn Jarle Kvalheim, Tek.no/Weibo/montasje
16 Juli 2019 10:28

Asus har lenge markert seg som ett av de fremste selskapene på gaming-utstyr, både hva angår hovedkort, grafikkort, bærbare datamaskiner og – nå sist – telefoner. Da vi på tampen av fjoråret testet deres Asus ROG Phone konkluderte vi med at dette var en av de merkeligste telefonene vi hadde håndtert.

Det ironiske med egne gaming-telefoner er i og for seg at maskinvaren til alle toppmodeller på Android-fronten er mer eller mindre kliss lik, og ikke modulær. Derfor vakte det noe oppsikt da Qualcomm nylig annonserte en egen gaming-prosessor: Snapdragon 855+.

Dette er første gang Qualcomm tar en Apple og lager Plus-variant av en prosessor, og skal vi tro ryktene blir den først å finne i Asus' kommende ROG Phone 2.

Praktisk nok var også i dag dagen da ryktemølla (les: Weibo) bestemte seg for å kverne ut de første ryktebildene av telefonen, ifølge GSMArena. Rykter må alltid tas med en klype salt, men gitt timingen og at prosessoren jo er en realitet virker det tilforlatelig.

Får 120 hz-skjerm, opp fra 90 hz i forgjengeren

Her kan vi se menyen der du skal kunne skifte mellom ulike oppfriskningsrater i Asus ROG Phone 2.
Weibo

Da dagens Asus ROG Phone ble lansert var den store nyheten at skjermen hadde høyere oppfriskningsrate enn det som er vanlig. 60 bilder i sekundet er mykt nok for de fleste, men etter å ha tatt i Asus' skjerm som leverte 90 bilder i sekundet hadde vi vanskelig for å gå tilbake igjen. I år ser det ut til at selskapet tar steget videre opp til 120 hz, akkurat som Razer gjorde i fjor.

Den store forskjellen er at Asus visstnok stadig skal bruke OLED-teknologi i sine skjermer, og dermed leverer enda bedre bildekvalitet enn Razer. Av de lekkede bildene ser vi også at du vil kunne velge å sette skjermen til enten 60, 90 eller 120 Hz, sannsynligvis for å kunne velge mellom batteritid og ytelse.

Apropos ytelse: det var denne prosessoren, da. Asus benyttet faktisk en svakt overklokket Snapdragon 845 i fjor også, men da uten noen egen typebetegnelse eller (kjent) overklokk på grafikken.

Dette forandrer seg med Snapdragon 855+. Her har Qualcomm – foruten å gi den et eget navn – tatt sin Snapdragon 855-prosessor og tynet ut rundt 4 prosent høyere hastighet (2,96 GHz) på selve prosessoren og lover dessuten 15 prosent høyere grafikkytelse.

Slik ser dagens ROG Phone ut.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det mest spennende med dette er egentlig at dersom spilldesignere tar høyde for slike nyvinninger, så vil prosessoren kunne gi oss ekte spillglede med 90 eller 120 bilder i sekundet. Det har så langt vært en opplevelse forbeholdt dyre og energikrevende datamaskiner.

De kinesiske kildene som skal ha lekket bildene av Asus' telefon hevder lanseringen er en uke unna, så vi vil eventuelt vite mer da. Det er uansett spennende å se en mulig utvikling mot mer avansert spillopplevelser også på mobil. Ja, også vil den sannsynligvis få 5G-støtte – det er nemlig bygget inn i Snapdragon 855+.

Fikk du ikke med deg testen?
Asus ROG Phone: Les den her, da vel! »

(Kilde: GSMArena, Weibo, Qualcomm)

annonse

Les også