Til hovedinnhold

iFixit tok ned Galaxy Fold-sak etter Samsung-press

iFixit

Nettstedet iFixit har gjennom mange år demontert telefoner og andre dingser for å demonstrere hva som skal til for å reparere dem. Og som vanlig har blitt for nye modeller fikk også Samsungs brettemobil Galaxy Fold sin iFixit-gjennomgang denne uken.

Men bare to dager senere har nå iFixit tatt ned igjen artikkelen.

I en ny artikkel forklarer iFixit at avpubliseringen har skjedd fordi Samsung ønsket det, men ikke fordi iFixit var forpliktet til å gjøre det.

Snarere har iFixit fått telefonen de demonterte fra en partner som igjen har fått henvendelsen fra Samsung om å fjerne artikkelen.

Beskytter «alliert»

Fordi denne partneren skal være en «alliert» i ønsket om mer reparerbare telefoner og dingser har iFixit valgt å ta ned artikkelen frem til de kan kjøpe en ferdig Galaxy Fold i butikken, melder de videre.

Da artikkelen ble lagt ut ga iFixit telefonen en karakter for hvor enkel den er å reparere på skarve 2 av 10, noe som betyr at den er nær umulig å reparere på egen hånd.

I demonteringen fant de også det som sannsynligvis er Galaxy Folds største smertepunkt slik telefonen ser ut nå; åpninger som leder inn mellom skjermpanelet og brettehengselen i topp og bunn av telefonen.

SUPER YIKES: something happened to my Galaxy Fold screen and caused a bulge. I don’t know how it happened, and I’m… https://t.co/tgKUInrEjn

Kan slippe partikler under skjermen

Disse åpningene kan slippe støv og skitt inn under skjermen, og det kan forklare hva som gikk galt med testtelefonen som gikk i stykker for The Verges anmelder Dieter Bohn. Der dukket det opp en synlig bulk på skjermen, sannsynligvis fra en eller annen form for løs partikkel under panelet. Skjermen sluttet etter hvert å fungere.

iFixit kritiserte at beskytteren som ellers dekker den fleksible skjermen på innsiden av telefonen ikke løper sammen med den over hengselen. Og de påpekte også at det ytre beskyttelseslaget på skjermen ville ødelegge den dersom det ble forsøkt revet av.

Flere anmeldere gjorde dette, i den tro at det var en vanlig transportbeskytter av den typen nesten alle mobiltelefoner leveres med. Mest omtalt er muligens Marques Brownlees Galaxy Fold som sluttet å virke etter at det ytre skjermlaget ble delvis revet av av Youtuberen, som ellers er kjent som MKBHD.

Lanseringen er utsatt uten ny dato

Samsungs mobilsjef DJ Koh viste frem Galaxy Fold samtidig med lanseringen av Galaxy S10-modellene. Først nå skulle telefonen vært i salg - men hva den endelige salgsdatoen blir er foreløpig ukjent.

Samsung selv har så langt utsatt lanseringen av Galaxy Fold.

I en pressemelding har de vært relativt konkrete på noen av tingene de skal gjøre med telefonen. Én av disse tingene er å styrke skjermbeskyttelsen og tydeliggjøre hvordan den skal brukes, slik at ikke mobilkjøpere risikerer å røske av en viktig del av skjermen på mobilen - som forøvrig bærer en prislapp på såvidt nord om 20 000 kroner.

Akkurat hvor lang tid det vil ta før Samsung har undersøkt feilene på testmobilene og fått gjort klar til salgsstart er usikkert. Men i USA, der telefonen skulle vært i salg fra i dag, har kunder som har forhåndsbestilt Galaxy Fold fått beskjed om at de må vente litt.

Her på berget skulle forhåndssalget startet i dag, med vanlig salg fra den 3. mai. Hva utsettelsen innebærer for nordiske Galaxy Fold-kjøpere er ukjent. Det kan tenkes at utsettelsen flytter samtlige datoer for alle land med et likt stykke tid, eller at telefonslippet ender med å bli mer og mer synkront for de ulike landene den skal lanseres i.

Hvor store blir endringene?

Huaweis Mate X er på vei og blir sannsynligvis Galaxy Folds nærmeste konkurrent. Etter planen skal Huaweis brettbare telefon slippes på sensommeren.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Det er også i det blå akkurat hvor stor utsettelsen kan bli. Det vil sannsynligvis avhenge av hvor mye Samsung er nødt til å gjøre rent fysisk med mobilen. Endring av skjermrammene og skjermbeskytteren vil antakeligvis kreve en viss demontering og remontering av samtlige produserte telefoner så langt før de kan selges.

Hvis det skal skje mer utviklingsarbeid i forkant av slippet, for eksempel ved større designendringer, kan utsettelsen bli lang.

The Verge har allerede spekulert i at dette kan bety en forsinkelse som plasserer Galaxy Fold i butikk først etter den ventede Galaxy Note 10-lanseringen rundt august. Det kan i så fall plassere den omtrent samtidig med Huaweis Mate X, som sannsynligvis blir den nærmeste rivalen til Samsungs brettbare telefon her på berget.

annonse