Tek.no

Nyhet

EU vil innføre krav om lik ladekontakt for alle dingser

Bra for miljøet og forbrukerne, mener Europakommisjonen.

Apples Lightning-kontakt kan forsvinne hvis EU får det som de vil.
14 Jan 2020 11:54

– For å redusere mengden elavfall, og for å gjøre forbrukernes liv enklere, ønsker medlemmer av Europaparlamentet bindende forpliktelser for å gjøre at ladere passer alle mobiltelefoner og andre bærbare enheter.

Slik lyder innstillingen på Europaparlamentets nettsider, som altså mener at det bare bør være én type ladekontakt for alle slags bærbare dingser. Enten det er en mobiltelefon, et nettbrett, en ebok eller noe helt annet.

Ifølge deres estimater genererer gamle ladere mer enn 51.000 ton med elavfall hvert år.

Temaet ble tatt opp mandag denne uken i Europaparlamentet. Der ble det påstått at mobilprodusenter slipper produkter med proprietære, trege ladere med vilje, for å deretter tjene mer penger når brukeren ønsker en raskere lader som de må kjøpe separat. Se video her.

USB-C (til venstre) brukes til å lade stadig flere dingser, selv av Apple. Blant annet kan både iPad Pro og MacBooker lades med USB-C, men vanlige iPader og iPhone fortsatt bruker Lightningkontakt. I Android-verdenen har så godt som alle aktører gått over til USB-C.

Apple: – Forhindrer innovasjon

Apple støtter ikke forslaget. For omtrent et år siden, 31. januar 2019, skrev de at reguleringer som det Europarlamentet ønsker vil virke mot sin hensikt. Ifølge det amerikanske selskapet vil det forhindre innovasjon, føre til mer elavfall og være disruptivt for mer enn én milliard brukere:

– Mer enn én milliard Apple-enheter har blitt solgt med Lightning-kontakt i tillegg til et helt økosystem av tilbehør fra produsenter som bruker Lightning for å tjene våre felles kunder. Vi ønsker å sikre at ny lovgivning ikke vil føre til at hver enhet blir solgt med unødvendige kabler eller eksterne adaptere, eller gjøre eldre enheter og tilbehør, brukt av mange millioner europeere og hundrevis av millioner av Apple-kunder over hele verden, ubrukelige, skrev Apple den gang.

– Dette vil resultere i et enestående volum av elektronisk avfall og brukerne vil lide. Å bli tvunget til å forstyrre dette enorme kundemarkedet vil få konsekvenser langt utenfor kommisjonens uttalte mål, konkluderte Apple.

Langvarig ønske

Det er ikke nytt at EU ønsker å tvinge teknologiprodusenter om å enes om en felles ladestandard. Tilbake i 2013 ble et flertall i komiteen for EUs indre marked enige om å stemme frem et nytt lovforslag som skulle oppfordre mobilprodusentene til å ble enige om en universallader.

– Vi oppfordrer våre medlemsland og produsentene til å endelig komme med en universallader, for å få slutt på kabelkaoset på mobiltelefoner og nettbrett, sa Barbara Weiler i Europaparlamentet i en pressemelding den gang.

Denne oppfordringen fungerte dog åpenbart ikke, og Europaparlamentet skal nå vurdere om de skal gå hardere til verks for å tvinge produsentene til å enes om en felles ladestandard.

– Den frivillige avtalen mellom forskjellige bransjeaktører har ikke gitt de ønskede resultatene, skrev Europaparlamentet denne uken.

annonse

Les også