Segway S-Pod er en helt spesiell «rullestol»
Som en høyteknologisk trone.
Las Vegas / Tek.no: De siste par årene har den elektriske sparkesykkelen for alvor bredt om seg i bygatene – og da spesielt i hovedstaden. Bak flere av de mer populære modellene har vi Ninebot, som for omtrent fem år siden kjøpte Segway og deres teknologi rundt selvbalanserende kjøretøy.
I forbindelse med årets første forbrukerteknologimesse har Segway-Ninebot dratt duken av flere nyvinninger, men den største delen av oppmerksomheten har nok vært viet konseptmodellen kalt S-Pod.
Dette kjøretøyet kunne egnet seg som rekvisitt i de fleste filmer omhandlende fremtiden, mer det er altså en fullt fungerende selvbalanserende stol vi snakker om. Bakfra minner den litt om et egg på to hjul.
S-Pod styres ved hjelp av en liten joystick, og kjøretøyet er lagd slik at hele tyngdepunktet flytter seg ved akselerasjon eller oppbremsing – så det er ikke slik at føreren må lene seg forover eller bakover i stolen.
I teorien skal ikke kjøretøyet kunne velte, og det er jo greit å vite med tanke på at hele sulamitten veier 150 kilogram. Så det er altså ikke en doning du uten videre får løftet over hindringer heller.
Likevel er det ikke akkurat noen pimpet rullator vi snakker om – den oppgitte toppfarten er på hele 40 km/t, mens «typisk» rekkevidde skal være 70 kilometer.
Stolen skal klare stigninger på opptil ti grader også.
Enn så lenge er altså S-Pod et konsept, men den har allerede et påtenkt bruksområde på avgrensede områder som flyplasser, fornøyelsesparker og kjøpesentre.
Elsparkesykkelen som må sparkes
En annen nyhet er Ninebot KickScooter Air T15, og her har vi faktisk en ny måte å tenke elektriske sparkesykler på. Med en vekt på 9,8 kilogram er den lettere enn selskapets andre modeller, mens en toppfart på 20 km/t sørger for at den også vil bli lovlig å bruke i Norge.
Den oppgitte rekkevidden på omtrent femten kilometer er ikke all verden, men så er den den også ment å være en «last mile transport», altså et lett og kompakt kjøretøy som skal kunne ta deg de siste kilometerne fra bussen, toget eller bilen og dit du skal.
Det mest spesielle med Air T15 er nok likevel at den ikke har noen egen spak for å gi gass. Her må du faktisk aktivt sparke deg opp i fart, så er poenget at sykkelen vil bruke motoren for å holde denne hastigheten. Med mindre du bruker bremsen, naturligvis.
Ellers skal denne modellen være spesielt god på å regenerere energi ved bremsing.
Ninebot KickScooter Air T15 skal visstnok komme på markedet i løpet av sommeren. Akkurat nå sier Ninebot at prisen vil ligge på omtrent 700 dollar.