Til hovedinnhold

Her er fartøyet Elon Musk vil sende deg til Mars i

Nå har selskapet SpaceX vist frem sin nyeste generasjon rakett, Starship. Dette er trolig raketten som skal brukes til å sende mennesker til både Månen og Mars.

– Denne vil kunne ta av, fly opp til 65 000 fot – altså cirka 20 kilometer – for å så komme tilbake og lande i løpet av én til to måneder, forklarte Elon Musk under fremvisningen som fant sted i helgen.

Ifølge Musk skal Starship være klar til å sendes ut i bane rundt jorden om et halvt års tid. Samtidig forklarte Musk at raketten trolig vil fly med sine første passasjerer om bord allerede neste år, melder The Verge.

Over 50 meter høy

Starship stod plassert ved siden av Falcon 1.

Den nye prototypen ble vist frem i Boca Chica i Texas. Der var den plassert sammen med SpaceX Falcon 1, den første raketten selskapet sendte ut i bane rundt jorden.

Starship måler hele 50 meter fra bunn til topp, og skal drives av tre såkalte Raptor-motorer.

Det nye fartøyet ble avslørt allerede i januar, men det er tydelig gjort endringer på Starship sammenlignet med bildene av raketten tidligere i år. Nå har det blant annet blitt lagt til finner på toppen og bunnen av raketten.

Skal kunne brukes flere ganger

Slik ser Raptor-motorene ut som skal gi nok krefter til å sende den 50 meter store raketten med passasjerer ut i verdensrommet.

En av tingene som SpaceX lenge har vært opptatt av med sine farkoster, er at de skal kunne brukes flere ganger.

Starship skal sendes ut i verdensrommet på toppen av en gigantisk rakett kalt «Super Heavy», som også vil være ni meter i diameter, og 68 meter lang. Denne raketten skal også kunne lande på Jorden, slik selskapets mindre raketter har gjort tidligere.

Elon Musk viste frem en størrelsessammenligning med andre romfartøy, og sammenligner Starship med den fiktive Millenium Falcon fra Star Wars-filmene. Lengst til høyre er Starship på toppen av en Super Heavy-rakett.

Selskapet har allerede hatt mange tilsvarende oppskytninger med andre raketter, hvor de kommer tilbake til jorden og lander stående ved hjelp av støttemotorer.

Høydepunktet hittil var nok da de to rakettene landet synkront tilbake på jorden etter å ha sendt blant annet en Tesla på vei til Mars.

Elon Musk har også andre planer med raketter:
Slik skal han fly deg mellom London og New York på 29 minutter »

(Kilde: The Verge)

Les også
SpaceX sikter på 2020-lansering for sitt ambisiøse satelitt-bredbånd
annonse