Tek.no

Nyhet

Ny oppdatering rullet ut til iPhone

Gjenkjenner om du har på deg ansiktsmaske.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
22 Mai 2020 08:42

Apple har rullet sin nyeste programvareoppdatering til mobiler og nettbrett, kalt iOS 13.5. Oppdateringen kan nesten regnes som en coronaoppdatering, da den har en rekke funksjoner knyttet til viruset som har rammet hele verden.

For det første vil iPhonen eller iPaden din – forutsatt at den har en FaceID-sensor på fremsiden – kunne se om du har en ansiktsmaske på deg.

Hvis du har en maske på deg vil den umiddelbart hoppe over til å bruke pinkode for å låse opp enheten, fremfor at den gjentatte ganger forsøker å finne ansiktet ditt. Mange sekunder spart, altså.

Åpner opp for kontaktsporing

En annen coronarelatert funksjon er utrullingen av varslingssystemet for Covid-19 som Apple har samarbeidet med Google for å få på plass. Dette er utviklerverktøy som åpner opp for at helseapper skal kunne benytte seg av mobilens GPS- og Bluetooth-sensorer til å samle opp anonymisert data, og registrere om man har vært i kontakt med noen som er smittet av viruset.

Det er ikke utenkelig at FHIs Smittestopp-app vil benytte seg av teknologien nå som den er gjort tilgjengelig.

«Vanlige» oppdateringer også

Selv om det er flere funksjoner knyttet til coronaviruset i iOS 13.5, er det også et par litt mer normale forbedringer også. For eksempel får man litt mer kontroll over hvordan videovinduet ditt ser ut når du Facetimer med mange mennesker samtidig, samt en haug av småjusteringer.

I USA vil de også få tilgang til en funksjon kalt Medical ID. Den lar deg legge inn medisinsk informasjon om deg selv på mobilen. Ringer du deretter nødnummeret fra mobilen din, og du er i et område med støtte for teknologien, vil personen i andre enden umiddelbart få opp helseinformasjonen din på skjermen. For mange i kritiske situasjoner kan dette være svært nyttig, da man ikke alltid har tid eller mulighet til å forklare ting som allergier eller helsetilstand i en hektisk situasjon. Dette er dog kun tilgjengelig i USA.

annonse

Les også