Til hovedinnhold

Her eksploderer SpaceX’ prototype

Skjermdump/YouTube/NASASpaceflight

Elon Musks romselskap SpaceX hadde nylig en vellykket bemannet oppskyting som sendte to astronauter til den internasjonale romstasjonen ISS. Dette var den første oppskytingen fra amerikansk jord til verdensrommet på nesten ti år, og første gang noensinne at et privat selskap gjennomførte jobben.

Nå melder BGR om at SpaceX ikke var like heldige da de skulle tørrteste en prototype av romraketten Starship 29. mai, i Boca Chica, Texas . Prototypen var ikke ment å reise noe sted, men skulle etter planen gjøre et «hopp» omtrent 150 meter opp i lufta og lande igjen.

150 meter kunne de imidlertid bare drømme om da prototypen begynte å ryke og etter litt tid eksploderte med voldsom kraft. Eksplosjonen tok tilsynelatende med seg hele prototypen i prosessen, og er nokså spektakulær å se på. Ta en titt selv:

Ingen tilknytning til SpaceXs bemannede ferder

For de som måtte uroe seg for om SpaceX har planer om å sende opp bemannede fartøy med slikt eksplosjonspotensiale, så kan vi berolige med at Starship-prototypen ikke har noen ting å gjøre med den andre oppskytingen. Raketten som benyttes til de bemannede ferdene, Falcon 9, er en ferdigutviklet rakett som har vært testet i mange år allerede.

Starship er fortsatt tidlig i testfasen, og er ikke planlagt brukt i noen konkrete, nærliggende oppskytinger. Når den endelig er klar er tanken at den skal brukes til bemannede romferder og transport av utstyr, så langt som til mars.

SpaceX selv hadde ingen offisielle uttalelser eller video av det hele.

Det skal nå undersøkes hva som gikk galt under testen, noe som gjøres rutinemessig. Resultatene vil kunne brukes for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

annonse