Til hovedinnhold

Get lanserer Norges raskeste bredbånd

Trenger du 1250 Mbps?

Ilustrasjonsbilde

De færreste av oss har behov for netthastigheter over 1000 Mbps, men det er nettopp det du nå kan få hos Get. Selskapet lanserer nå Norges raskeste bredbånd for privatkunder, annonserer de selv i en pressemelding.

Den ekstreme hastigheten krever litt ny teknologi, så du er avhengig av å ha såkalt HFC (Hybrid Fiber Coax) og ikke FTTH (Fiber to the Home). Begge er fibernett, men HFC er mer avansert og har dedikerte frekvenser til ulike datasignaler. Frem mot 2023 skal opp mot 300.000 kunder i borettslag og eneboliger få tilbud om å oppgradere infrastrukturen for å legge til rette for de nye hastighetene.

Det nye bredbåndet skal bli å få i to varianter: 1250 Mbps ned og 500 Mbps opp, eller 1250 Mbps ned og 50 Mbps opp. Det førstnevnte krever en oppgradering av utstyret i selve hjemmet ditt, til standarden Docsis 3.1.

I all hovedsak vil imidlertid Get bruke den allerede eksisterende infrastrukturen din, men internettuttaket vil trenge å bli byttet dersom du vil ha det raskeste alternativet.

Det er selvsagt også lov å spørre seg om slike hastigheter er relevante, all den tid de færreste nettbaserte tjenester kan utnytte slik hastighet. Så hvem er dette egentlig ment for?

– For storforbrukere av spill og strømming

Pål Rune Kaalen, direktør for privatmarkedet i Telia Norge.

Ifølge Pål Rune Kaalen, direktør for privatmarkedet i Telia Norge (som eier Get), er bredbåndstilbudet i all hovedsak ment for «alle bredbåndsbehov i hjemmet», og spesielt husstander der det er «...mange beboere hvor det strømmes og spilles mye».

Det er mulig det siktes til spillstrømmetjenester som Google Stadia og Nvidia GeForce Now, som riktig nok krever svært robust nett for å kunne brukes på en tilfredsstillende måte. Vanlige nettbaserte spill krever imidlertid veldig lite data, så der er neppe forskjellen stor. Som oftest vil du nok også møte begrensninger i serverhastigheten til tjenesten du forsøker å få tilgang til heller enn begrensninger i din egen hastighet med et bredbånd som det Get nå lanserer.

Den største forskjellen er nok for store husstander med mange personer, der mange forsøker å strømme film og slike spill samtidig. Her kan det fort bli flaskehalser, og om du bor i en slik situasjon vet du nok at du gjør det allerede. Store kollektiver eller storfamilier kan være eksempler på dette.

Det nye bredbåndstilbudet er en del av en større moderniseringsprosess hos Telia, og forbereder også en generell overgang til den nyere Docsis 3.1-standarden vi nevnte tidligere.

Veiledende pris for bredbåndet med 1250 Mbps skal være fra 999 kroner i måneden.

annonse