Tek.no

Nyhet

iRobot gjør robotstøvsugerne sine mye smartere

«Roomba, støvsug foran sofaen!»

Niklas Plikk
25 Aug 2020 12:43

Det er bare dager siden vi publiserte vår store samletest av robotstøvsugere, hvor vi testet iRobots nyeste og mest avanserte robotstøvsuger, iRobot S9. Nå viser det seg at timingen var ganske uheldig, for Roomba har akkurat sluppet en massiv oppdatering av programvaren til sine robotstøvsugere.

De kaller det «den største programvareoppdateringen av sine robotstøvsugere siden selskapet startet for 30 år siden», og ifølge iRobot-sjefen Colin Angle skal det være en komplett erstatning av intelligenssystemet i robotene deres.

Ettersom robotstøvsugeren allerede er sendt tilbake fra testen vår får vi ikke verifisert eller testet dette selv, men la oss se på hva iRobot selv sier de har gjort i den store oppdateringen.

Gjenkjenner objekter i huset ditt

Jeff Tilford

En av de nye funksjonene som er tilgjengelig i oppdateringen er detaljerte rengjøringssoner. Mens robotstøvsugerne cruiser rundt i hjemmet ditt skal den lære seg hvor forskjellige ting er helt automatisk, og merke opp dette i et kart. Samtidig merker den hvor på gulvet ditt det er mest møkkete, og hvor det trengs mest rengjøring. For eksempel vil den kunne se at du har et kjøkkenbord på kjøkkenet, og at det ofte er smuler der som må støvsuges. Med det nye systemet vil den automatisk merke dette som en egen rengjøringssone, og du vil i ettertid kunne bruke enten appen, eller en taleassistent, og si «Roomba, rengjør under kjøkkenbordet!».

I dag kan man be den om å rengjøre spesifikke rom med stemmen, men via objektgjenkjenning skal den altså bli enda mer nøyaktig. Den skal også kunne gjenkjenne ting som sofa, seng eller skrivepult.

Smartere tidsstyring

En annen ny funksjon er hendelsesbasert automatisering. Eller sagt med andre ord – maskinen skal forstå når den skal sette i gang en rengjøringsrunde basert på andre hendelser. For eksempel vil du kunne koble opp robotstøvsugeren til smartlåsen din hjemme. Når huset er låst og robotstøvsugeren vet at du ikke lenger er hjemme, kan den gå i gang med å rengjøre hele huset.

Og her kommer også fordelen med en gigantisk (og dyr) dockingstasjon inn. I testene våre har vi kalt iRobots selvtømmende dockingstasjon litt overflødig og dyr. Men hvis den nye, kunstige intelligensen faktisk er smart nok til å alltid støvsuge når man er ute av huset, helt automatisk, kan det jo være hendig å slippe å tømme støvbeholderen manuelt. Spørsmålet er vel bare om det er verdt 15.000 kroner (!).

Foreslår når og hvor den skal rengjøre

I tillegg til å analysere og oppdage objekter som bord og sofa, skal den nye programvaren få robotstøvsugeren til å forstå hvor den ikke bør kjøre. Hvis den merker at den setter seg fast i et spesielt hjørne flere ganger, for eksempel fordi det alltid er en haug av sko eller leker der, vil den foreslå å tegne en «no go»-sone der.

Hvis den merker at du ofte ber den om å rengjøre om kvelden vil den etter hvert foreslå å gjøre dette automatisk hver kveld, så du slipper å aktivere den manuelt. Den vil også kunne foreslå å støvsuge oftere på visse tider av året, i forbindelse med mer pollenstøv i luften eller når gulvene generelt blir mer møkkete.

Den nye appen rulles ut i disse dager til samtlige Roomba-støvsugere, selv om det bare er selskapets dyreste modeller som får de mest avanserte funksjonene, slik som objektgjenkjenning. Altså Roomba i7/i7+ og S9 og S9+, samt vaskeroboten Braava Jet M6.

Samtlige av disse er svært dyre, og i vår samletest var det den langt rimeligere Roborock S6 MaxV som gikk av med seieren. Når det er sagt ser vi at iRobot S9 faktisk selges til en svært rabattert pris på under 10.000 kroner nå, noe som gjør den langt mer interessant til tross for at den fremdels er veldig dyr.

annonse

Les også