Til hovedinnhold

Fortnite kastet ut av både Apple Store og Google Play

Forsøkte å omgå betalingene til Apple og Google.

Slik har Fortnite vært på iOS – til nå.

Fortnite er stadig et enormt populært spill, og i april ble det også tilgjengelig for nedlasting på Google Play etter mange måneders fravær. Nå melder The Verge om at Fortnite-appen er fjernet fra både Apple Store og Google Play, etter en uoverensstemmelse med både Apple og Google.

Trøbbelet startet da Epic Games, utvikleren bak Fortnite, introduserte sitt helt eget betalingssystem i appen, med direkte intensjon om å omgå de 30 prosentene Apple og Google ellers tar i utbytte.

Ikke overraskende var hverken Apple eller Google spesielt interesserte i at denne pengestrømmen skulle tørke inn – eller hvilke konsekvenser dette ville få for andre apper om de tillot det – og tok frem slegga.

– I dag gikk Epic Games til det beklagelige steget å bryte med retningslinjene til App Store [...]. Som et resultat av dette har Fortnite-appen deres blitt fjernet fra butikken. Epic aktiverte en funksjon som ikke var godkjent av Apple, og som hadde et eksplisitt mål om å bryte med App Store-retningslinjene, sier Apple i en pressemelding.

Kan fortsatt spilles på begge platformer

Her er Fortnite på Android-butikken, tidligere.

Litt merksnodig er det imidlertid at du fortsatt kan spille Fortnite på både Android og iOS, om du allerede hadde appen installert da den ble fjernet. Og betaling fungerer gjennom både de Google- og Apple-avgiftsbelagte måtene og via Epics egen.

For Android kan du også alltids laste ned appen via Epic Games’ egne nettsider, men på iOS er døren helt lukket dersom du ikke allerede hadde appen installert.

Dersom appen skulle få noen oppdateringer vil den slutte å fungere også på iOS. Epic Games har uttalt at dette skjer med Chapter 2 – Season 4, som slippes om ikke veldig lenge.

Har vært misfornøyd lenge

Tom Sweeney, sjef i Epic Games, har lenge vært misfornøyd med forretningsmodellen til Google og Apple, og ønsker med dette å presse gjennom en endring:

– Det er på tide med endring, sier Sweeney.

– Apple, Google og Android-produsenter tjener enorme, gigantiske pengesummer på salget av enhetene sine og kan på ingen måte rettferdiggjøre 30-prosent kutt på kjøp i appbutikkene sine.

Og endring kan det kanskje bli. Epic har allerede presset Steam og andre spilldistributører på dette området, ved å kun ta 12 prosent profitt i appbutikken sin på Windows og Mac. Apple har dessuten også gitt unntak fra regelen sin til blant annet Amazon, så det er ikke utenkelig at de vil kunne gi andre unntak også. Epic Games har da også på sin side saksøkt både Apple og Google for å sette unødvendige hindringer for spillet deres.

Men for nå må Fortnite-entusiaster altså belage seg på litt krøll for å få spille spillet sitt på farten.

annonse