Nyhet

Her lander astronautene etter vellykket tur til ISS

Første landing i havet for USA på 45 år.

På søndag landet SpaceX-farkosten Crew Dragon i Mexicogolfen med to astronautene Bob Behnken and Doug Hurley trygt beskyttet på innsiden. De har vært oppe i romstasjonen ISS i 63 dager, og turen er den første gang amerikanske astronauter lander i havet på 45 år, og første gang de sendes opp med amerikansk materiell siden romfergen ble pensjonert i 2011.

Slik så det ut da de landet:

Vellykket tur

Begge de to NASA-astronautene skal ha følt seg bra da de landet. Kort tid etter vannlandingen, såkalt splashdown, skal Hurley ha bedt SpaceX-ansatte å videreformidle til helsepersonellet som var på vei til dem i båter om at de hadde det «ganske så bra så langt».

De to astronautene hadde vært ombord i «Dragon Endeavour» siden lørdag kveld, da de koblet seg fra romastasjonen ISS. I løpet av ferden mot jorden ble den nederste delen skutt vekk, for å få frem varmeskjoldet som dekker hele undersiden av farkosten. Deretter ble to forskjellige sett med fallskjermer løst ut på ulike tidspunkt, for å bringe dem trygt ned i vannet.

I forkant av landingen hadde det vært en del uro rundt værforholdene ved landingsområdet, da en ny orkan er på vei mot Florida i disse dager. Isaia, som orkanen heter, holdt seg imidlertid på avstand i tide for at landingen kunne gjennomføres smertefritt.

The Verge skriver at selv om landingen var vellykket, var det litt dramatikk på sjøen rundt landingsområdet før Dragon Endeavour gjorde sin entré. For det var nemlig ikke bare SpaceX som var klare med båter da Dragon Endeavour traff vannet. Flere titalls båter omringet landingsområdet, flere privateide, og skapte litt kaos i øyeblikkene før landing.

Dette skal ikke ha vært planlagt, og NASA-sjefen Jim Bridenstine innrømmer i en pressekonferanse i etterkant at de skal forberede seg enda bedre neste gang:

– Det var mange båter der ute, og de var åpenbart interesserte i hva som skjedde. Jeg tror hele USA var spente på å se farkosten landet i vannet. Men ja, dette er noe vi må gjøre bedre neste gang.

3. august, 11.45: Ved en inkurie ble det oppgitt at turen var første romferd for amerikanerne på 45 år. Det stemmer ikke. Det er første gang de lander i havet på 45 år, og første flyvning fra egen jord siden romfergeprogrammet, som ble avsluttet i 2011. Artikkelen er rettet.

annonse