Tek.no

Nyhet

SpaceX feirer ny milepæl

Klarte for første gang å fange begge deler av «nesen».

Niklas Plikk
21 Juli 2020 08:44

Romfartsselskapet SpaceX kunne natt til tirsdag feire en ny milepæl. For første gang klarte de å fange begge halvdeler av en rakettens «fairing» - altså den øverste delen som beskytter rakettens last - ved hjelp av skipet «Ms Tree».

Beskjeden kom fra selskapets sjef Elon Musk på Twitter.

Det eksisterer fortsatt ingen video av bragden, men slik så det ut da de klarte å fange én av fairingene ved en tidligere anledning:

Oppdatert 22. juni: Nå har SpaceX publisert to korte videoer av de to halvdelene bli fanget:

Musk har sagt at fairingene har en verdi på rundt 6 millioner dollar (cirka 55 millioner kroner), noe de fremover potensielt vil kunne spare inn hvis de klarer å fange dem ved fremtidige oppskytninger.

Fairingene er altså de to store delene på toppen av raketten, også kalt nesekjegler, som kapsler inn rakettens last. De faller av etter at raketten har kommet ut i verdensrommet, og har tidligere alltid falt i havet og aldri blitt gjenbrukt.

SpaceX begynte imidlertid i 2016 å forsøke å fange fairingene ved hjelp av et skip kalt «Ms Tree», som de har utstyrt med et gigantisk nett på toppen. Fairingene er utstyrt med fallskjermer for å senke farten på fallet, slik at de blir enklere å fange opp.

De har ved et par anledninger klart å fange én av de to halvdelene. Det tok imidlertid selskapet nesten fire år før de klarte å fange begge to. Slik så det ut da de øvde seg på å fange en fairing som ble løftet opp og sluppet av et helikopter:

Raketten de skjøt opp natt til tirsdag landet for øvrig akkurat som planlagt, etter å ha skutt opp en koreansk satellitt i bane rundt jorden. Dette er den 57-ende gangen selskapet har klart å lande en rakett etter oppskytning.

annonse

Les også