Nyhet

Nokia viser fremtiden

Nokia hadde forrige uke sin første fremtidspresentasjon i selskapets nye designstudio i London. Tre konsepter ble vist frem som selskapet mener vil kunne bli virkelighet de neste 3 til 5 årene.

Folk først og miljø

"People First" (Klikk for større bilde)

"People First" tar det vi i dag kjenner som "siste samtaler" til helt nye høyder. Dette konseptet forutsetter at man bruker videotelefoni i langt større grad enn i dag, der telefonen lagrer bilde av innringeren i tillegg til ordinær samtaleinformasjon. Slik minner telefonen deg på ikke bare at samtalen fant sted, men også hva den inneholdt og hvordan den tok seg ut.

"Zero Waste Charger" (Klikk for større bilde)

Kanskje kunne Nokia også finne opp telefonsvar basert på videotelefoni, når de nå tar for seg mulige bruksområder for denne teknologien.

Andre konsept opp av hatten i London er miljøvennlige ladere. "Zero Waste Charger" tar dagens strømsløsing på alvor, ved at folk glemmer å koble fra ladere etter at telefonbatteriet er oppladet. Akkurat dette er en av hovedårsakene til unødvendig strømforbruk og press på mijøet.

Tre muligheter

Nokia ser for seg tre muligheter for "Zero Waste Charger". Den første er å installere en knapp på laderen som skrur på laderen, og der den automatisk skrur seg av etter en time. Alternativ to er å starte lading så snart en telefon kobles til, men så å skru den av etter en time. Det tredje, og mest utfordrende, forsøket går på å ha en toveis kommunikasjon mellom lader og telefon, slik at telefonen ber laderen skru seg av straks telefonen er ladet.

Uavhengig av løsning er dette et godt eksempel på at selv små grep kan ha stor innvirkning på miljløet. Med over 3,3 milliarder mobilbrukere verden over i 2007, et tall som er økende, kan dette være et viktig grep for å redusere "strømvampyrer".

Oppgrader det indre

Det siste konseptet heter "Wears in, not out", og går noenlunde ut på det samme som alternativ to: å begrense forbruk og sløsing med ressurser. Her er det meningen at brukerne skal fristes til å oppgradere telefonen sin med ny programvare i stedet for dagens oversløsing, der mange går til innkjøp av ny telefon flere ganger i året.

Nøyaktig hvordan dette skal arte seg og om hvorvidt det vil gi like stor oppgradering som kjøp av ny maskinvare sier Nokia ingenting om. Men at utviklingen går den veien ser vi allerede, ved at mobilprodusentene legger stadig større vekt på oppgradering av programvare i mobiltelefonene våre. Kanskje vil de i fremtiden tilby nye programvare- og operativsystemløsninger, slik som med datamaskiner.

(Kilder: Nokia, IntoMobile, Übergizmo)

Les også
Slik blir teknologiåret 2009
Les også
Mobilen erstatter lommeboken
Les også
Styr mobilen med håndvifting
Les også
Fremtidens mobil kan vris og bøyes
Les også
Denne mobilen går på vann
Les også
Nokia-mobilen du kan strekke og bøye
annonse