Tek.no

Nyhet

ATI inntar telefonen

10 Apr 2005 23:34

Databrikkene skal hjelpe til med å gjøre om den vanlige mobiltelefonen til et bra megapikselkamera, en god musikkavspiller og et videokamera. Den vil også gjøre det mulig å spille av videofiler med samme kvalitet som på et vanlig videokamera.

Kretser som er optimert for grafikk er mye mer effektive enn en standardprosessor. Detaljrikdom og bildefrekvens i mobilspill skal kunne sammenlignes med tidlige spillkonsoller. Imageons kretser har for eksempel utsprang fra kretser som er brukt i spillkonsollen Dreamcast. I en ikke så fjern fremtid vil vi nok kunne spille spill på mobiltelefonen som ikke står tilbake for det vi ser på spillkonsoller i dag.

- Tenk på alle mulighetene dette gir. Her har man et videokamera, en mp3-spiller og et digitalt stillbildekamera i en lett mobiltelefon. Dette gjør mobiltelefonen til en multimediestasjon, sier Ravi Gananathan, markedssjef for håndholdte produkter i ATI.

Kjøper seg opp Konsernet har i samme åndredrag annonsert at det har kjøpt opp den indiske teknologibedriften CuTE Solutions.

CuTE har vært sentrale i utviklingen av de nye Imageon-brikkene. De har utviklet teknologien for avspilling av musikk, som for eksempel støtte for MP3, AAC, AMR, Real Audio, WMA, MIDI og andre musikkformat. Den nye grafikkprosessoren skal også støtte avspilling av 3D-ringetoner i CD-kvalitet.

Brikkene vil være utstyrt med ATIs nye PowerPlay-teknologi. Takket være denne kan brikken styre strømforbruket til telefonen på en mer effektiv måte. Dette skal føre til en vesentlig reduksjon av strømforbruket, og derav bedre batterilevetid i forhold til tidligere løsninger.

Imageon 2282 er ment for telefoner i mellomklassen, mens 2182 er ment for lavprismodeller. 2300 ser på sin side ut til å være beregnet på telefoner og lommePCer som har kraftigere prosessorer.

Imageon 2182 støtter en maksimal skjermoppløsning på 176 x 220 piksler, og kan drive to skjermer samt et 1,3 megapikslers kamera, video, og todimensjonal grafikk.

Storebror Imageon 2282 kan på sin side håndtere en skjermoppløsning på opp til 320 x 240 piksler, støtter doble skjermer, bilder med en oppløsning på opp til 3 megapiksler, video, videokonferanser samt ordinær todimensjonal grafikk.

Flaggskipsbrikken Imageon 2300 kan skilte med støtte for både 2D- og 3D-grafikk, MPEG4-dekoding i opp til 30 bilder per sekund og JPEG-koding av bilder i opp til 2 millioner bildepunkter, samt støtte for skjermer med en oppløsning på 320 x 240 punkter.

Håper på et marked
Det er enda ikke et stort marked for denne typen brikker i telefoner enda, men mobilbransjen håper at dette skal endre seg med tiden.

ATI har ikke offentliggjort hvem de skal levere brikkene til. Men det er nærliggende å tro at produsenter de har samarbeidet med før er mulige kunder for brikkene. Det er i skrivende øyeblikk Motorola, LG og Fujitsu.

Les også
Doom for mobilen
Les også
Krymper kameralinsen
Les også
LG lager spilltelefon
Les også
GeForce for mobilen
Les også
Ny norsk 3D-brikke
annonse

Les også