Tek.no

Nyhet

Statistisk Sentralbyrå skal fornye seg

14 Juli 2009 09:13

Dataene fra Statistisk Sentralbyrå skal i følge norsk lov være tilgjengelig for folk flest. Dette har de også lenge vært via nettstedet Statistikkbanken. Dessverre er dette nettstedet lite intuitivt, vanskelig å bruke og vanskelig å finne frem i mengden med data.

Nå har Statistisk Sentralbyrå bestemt seg for å ta grep og skape noe helt nytt. De forespeiler seg tre hovedendringer: Nytt grafisk brukergrensesnitt for sluttbrukere, nye tjenester som muliggjør spredning av tallene utenfor ssb.no samt en ny intern publiseringsløsning.

Det absolutt mest spennende her er at Statistisk Sentralbyrå nå ønsker å dele dataene slik at de enkelt kan gjenbrukes. To ulike tjenester nevnes spesifikt. Den første er programmeringsgrensesnitt, eller API-er mot deres data. Dette vil gjøre det mulig for tredjeparter å utvikle spennende nye nettjenester og programvare basert på tall fra SSB.

Dernest skal det i beste Web 2.0 tradisjon satses på "widgets", noe SSB håper vil gi nettredaktører og innholdsprodusenter en enkel og intuitiv måte å spre materialet deres og uttaler at –Dette vil gjelde både våre ferdiglagde tabeller og grafer og de skreddersydde som brukerne selv definerer i Statistikkbanken. Vi har stor tro på at nettets mange prosumenter ønsker slike tjenester.

Jobben med å fornye nettstedet starter over sommeren og det nye nettstedet forventes å stå ferdig i løpet av 2011. Det nye nettstedet er ikke spikret i stein og SSB ønsker innspill fra interesserte, da særlig i forbindelse med utvikling av programmeringsgrensesnittet. Det bes om at tips og idéer sendes til dem på e-post labs@ssb.no. Statistisk Sentralbyr sier selv at –Vi ønsker å føre levende diskusjoner med ulike brukergrupper i prosjektets utviklingsfase fram mot og etter lansering. Vi kommer til å være åpne med spesielle utfordringer som prosjektet støter på, og håper at den økte interessen for hva vi holder på med gir avkastning i form av et bedre nettsted i 2011.

Det er alltid hyggelig når samfunnsnyttig data deles med folket. Ikke bare åpner dette for nye og spennende tjenester, men etter hvert som mer og mer data blir tilgjengelig kan nye idéer om hvordan data kan knyttes sammen oppstå. Avinor har endelig frigitt sine flydata, trafikanten har lenge tilbydd tilgang til sanntidsdata på dette nettstedet, p4 gir tilgang til deres trafikkdata på trafikkflyt.

Bare fantasien setter grenser for hva man kan gjøre med slike data. Hvilke tjenester kunne du tenkt deg å sett? Hva med å kombinere sanntidsdata fra trikken med statistikken over hvor mange menn i alderen 20-30 reiser med trikken? Diskuter dine forslag nedenfor.

Dessverre tviholder politikerne på kartdataene vi har betalt for. New Zealand derimot har gått foran med et godt eksempel og delt alle sine topografiske data til fritt bruk. Og det er kanskje lov å håpe at etter hvert som flere og flere gjør dette vil det legge press på de norske politikerne til å gi oss tilgang til dataene vi har betalt for over skatteseddelen.

Valget nærmer seg med stormskritt og flere og flere politikere er tilstede på sosiale nettsteder. Vi har altså en glimrende anledning til å si hvilke data vi bør ha tilgang til og hvordan dette skal skje.

(Kilde: Nye ssb.no's blogg)

Les også
Statens karttjenester frigjøres
Les også
Google bildesøk blir nyttig
Les også
New Zealand går for CC
Les også
Norsk Creative Commons lansert
annonse

Les også