Tek.no

Nyhet

Helgens anbefalinger - uke 35

Tortur i argentina.
Raymond Julin
31 Aug 2007 14:00

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Buenos Aires, 1977

Argentina er virkelig på vei å slå seg frem som et fremragende filmland. Og nå kommer det perle av en film satt i 70-tallets argentina med skildringer av diktaturets grusomheter.

Basert på en sann historie, fra memoarene til hovedrolleinnehaver Claudio Tamburrinis får vi servert en film som kryper under huden og forblir der. Fra 1976 til 1985 styrte diktaturet i argentina med jernhånd og drepte og torturerte såkalte "terrorister", mennesker som kjempet for sin frihet. Claudio er en av disse personen som blir tatt til fange og sendt til det fryktinngytende huset "Atila" - en konsentrasjonsleir i husform. Vi følger han og hans kamerater i en kamp om frihet, mot hverandre og mot overmakten.

Vår anmelder mener filmen står som en av årets desidert beste filmer og gir den hele 9/10 i sin anmeldelse.

Ukens DVD-film - Paprika

Paprika er en visuell perle.

Fra argentina tar vi den lange turen til japan og anime-verdenen når Satoshi Kon tar oss med på en eventyrlig reise i sinnet.

Paprika handler om følgene som skjer når oppfinnelsen "DC Mini", en maskin som lar psykiatriske behandlere gå inn i drømmene til pasienter for å lete etter svar på deres lidelser i beste The Matrix-stil.

Paprika handler ikke bare om drømmeverdenen, den er som en eneste lang audiovisuell drøm av flotte bilder og lyd. Filmen gir sleivspark til vår tilværelse og stiller samfunnskritiske spørsmål. Men det er først og fremst en reise inn i en dualistisk verden hvor alt er mulig og skillene mellom drøm og virkelighet viskes ut.

Vår anmelder mener denne filmen er direkte genial når den borer seg ned i de dype brønner som underbevistheten er, og det på en så vakker måte at hele filmrullen skulle vært rammet inn og hengt på veggen. Han gir derfor filmen hele 9/10 poeng.

Ukens klassiker - Chinatown

Året er 1974, regissøren heter Roman Polanski og den oppadstigende skuespilleren er Jack Nicholson. Klassikeren denne gangen er "Chinatown".

Nicholson spiller J.J. «Jake» Gittes, en privatdetektiv som skal finne ut hvorvidt byggeren av byens vannsystem, Hollis Mulwray har et forhold. Etter diverse avslørende bilder og påfølgende skandale ender herr Mulwray opp død, og Gittes finner ut av at han har blitt brukt. Slik havner privatdetektiven vår i en verden av mord, korrupsjon og mange andre deler av samfunnets skyggesider.

Med på laget er også Faye Dunaway og John Huston. Regissøren spiller forøvrig også en rolle i denne klassiske kriminalfilmen.

annonse

Les også