Virus på jordomseiling

For snart et år siden dukket et av de første virusene for mobiltelefoner opp. Dette viruset har navnet Cabir, og angriper kun Series 60-telefoner med blåtann. Nylig ble det klart at Cabir har spredt seg til over 20 land.

Primitiv spredning
Denne spredningen er i utgangspunktet ganske utrolig, ettersom den eneste måten dette viruset kan spre seg på er via blåtann. Telefonene som smittes må dermed befinne seg innenfor en rekkevidde på omtrent ti meter. Dette betyr at viruset har spredt seg ved hjelp av båt, fly, tog - såvel som sykkel.

Den primitive reisemåten burde helt klart gjøre det vanskelig for viruset å spre seg. I tillegg til dette kreves det at eieren av mobiltelefonen svarer ja når det plutselig dukker opp et spørsmål om du vil installere et program. Det er selvfølgelig også et krav at både sender og mottaker har blåtannfunksjonen skrudd på, og at man har valgt at telefonen skal være synlig for andre.

På den positive siden er viruset ganske så harmløst. Det eneste som skjer med telefonen er at batterilevetiden synker - ettersom telefonen konstant scanner etter andre blåtannenheter. Det finnes allerede programvare som hjelper deg å fjerne viruset, blant annet på hjemmesidene til Symantec.

Det finnes imidlertid en lang rekke virus for mobiltelefoner, som er langt farligere enn Cabir, samtidig som de sprer seg på mer utspekulerte og effektive måter. At et blåtannvirus greier å krysse over 20 forskjellige landegrenser gjør derfor at vi er en smule bekymret for hva et ondsinnet og agressivt virus vil kunne utrette.

(Kilder: Techspot, Softpedia)

Les også
Doom truer Symbian
Les også
Går mot barneporno
Les også
Flere MMS-virus
Les også
Nye Symbian-virus
annonse