Til hovedinnhold

Google starter eboksalg

Det har tidligere gått rykter om at Google skulle lansere en ny bokhandel for digitale bøker, og dermed skal aktører som Amazon få konkurranse. Meningen er at tjenesten skal støtte alle plattformer, og at bokhandelen skal være tilgjengelig via mange forskjellige enheter. Lansering av Google Editions skulle etter planen skje i løpet av sommeren 2010, men dette skjedde ikke.

Nå går det nye rykter om at salget kan komme til å starte i USA mot slutten av 2010, ifølge en talskvinne fra Google, som snakket med nettstedet cnet.com. Prosjektet er ganske ambisiøst, og tjenesten blir lansert når den er klar, sier talskvinnen.

Den største forskjellen mellom Googles prosjekt og eksempelvis Amazons boksalg, skal visstnok være at kunden skal ha større frihet. Ebøkene skal kunne kjøpes hvor som helst, og leses på en hvilken som helst enhet.

Ebøker i Norge

Det kan nevnes at det norske bokforlaget Cappelen Damm allerede er i gang med salg av ebøker på det norske markedet. Dette skjedde på onsdag i forrige uke, og selve salget skjer via nettstedet digitalbok.no. Cappelen Damm har valgt å lansere ebøker flere måneder før alle andre bokforlag, det vil si de har valgt å tjuvstarte før en fellesløsningen for bransjen er planlagt ferdig.

En av begrensningene ved Cappelen Damms tilbud er at de kun tilbyr ebøker fra eget forlag. Det skal foreløpig dreie seg om rundt 500 norskspråklige ebøker, pluss over 30 000 engelskspråklige ebøker. En annen begrensning er at disse ebøkene ikke kan leses på Amazons lesebrett Kindle. Sistnevnte godtar ikke krypteringen Cappelen Damm har valgt for bøkene. Ebøkene kan leses på Ipad, men da må programmet Bluefire Reader lastes ned først. Det kan også nevnes at digitalbok.no selger bøker på Epub-formatet (i tillegg til PDF), et format som støtter Digital Rights Management (DRM) som gir mulighet for rettighetsbeskyttelse.

(Kilder: Cnet, Dagbladet, Cappelen Damm)

annonse