Til hovedinnhold

- Programbutikker er gull!

Hva er det største i mobilmarkedet i dag? Mange vil kanskje svare Iphone eller mobiler med Android. Andre vil kanskje svare trykkskjermer. Nei, vi sikter til programvarebutikker. 

Jo, programvare har gått an å laste ned i lang tid. Handango.com har tilbydd programvare til mobiltelefoner i mer enn åtte år. Men det har vært et nisjemarked. Nokia har i tillegg hatt noe suksess med tjenesten "Nokia Download". Handango.com har også hatt sin egen "inhand"-applikasjon, som gjør det enkelt å laste ned programmer rett til mobilen uten å gå via PC-en.

Men fortsatt er det ikke enkelt nok før applikasjonsbutikken er ferdig installert når telefonen kjøpes.

Enkelt og tilgjengelig

Det er viktige stikkord. Så lenge ikke er enkelt og lett tilgjengelig, er programvare til mobilen noe som svært få laster ned og bruker. 

Både Apple og Google tilbyr nå et lass med programmer gjennom App Store og Android Market, så vel som at Microsoft, Nokia, Samsung, Blackberry og Sony Ericsson kommer daltende etter med egne løsninger for sine plattformer.

Det gjør at du kan laste ned programmer rett til mobilen veldig enkelt, uten at produsentene egentlig trenger å konsentrere seg så veldig mye. De trenger bare lage en programvarebutikk, utviklingsverktøy og gi tilgang til en dugbar mengde av telefonens funksjoner gjennom API-er. Og etter det strømmer programmene inn, helt uten videre. Gratis arbeidskraft! Og i tillegg krever produsentene et viss beløp av salget når programmet distributeres i programvarebutikken. 

At det blir litt enklere for sluttbrukeren litt interessant. Det som er veldig interessant er at så utrolig mange har begynt å laste ned programmer. Det betyr at utrolig mange har begynt å utvikle programmer til de forskjellige plattformene. Det skaper arbeidsplasser, i tillegg til at mange lager programmer på hobbybasis.

I dag er det over 70 000 programmer tilgjengelig for Iphone (med 1,5 milliarder nedlastinger), og over 10 000 programmer for Android-telefoner. I Lund i Sør-Sverige har nylig IT-selskapet Enea etablert et eget kompetansesenter for Android. De lærer nye og lovende utviklere å lage programmer til den populære plattformen fra Google. 

Så lenge folk laste ned programmer, er det marked for utvikling. Og det gjør vi jo!

Snart kommer Spotify også til de mest populære smarttelefonene.

Spotify og musikkbransjen

Nylig gikk plateselskapet Racing Junior ut og avslørte at de hadde fått inn omtrent 380 kroner fra Spotify for hele 55 100 avspillinger. Det gjorde at bandet The Lionheart Brothers fikk inn 19 kroner, som kanskje holder til en pils på butikken. Denne må de dele på de fem bandmedlemmene, og har dermed bare tjent noen få slurker hver. 

Det vi vil frem til, er altså at plateselskapene og artistene ofte bare tjener småkroner fra Spotify-tjenesten, til tross for at det er svært mange lyttere som utnytter tjenesten. Du kan nemlig høre på musikk gratis gjennom Spotify bare ved å få en invitasjon (og det er enkelt å google seg frem til andre metoder), og godta at du må høre på litt reklame innimellom. Reklamen er ofte for Spotify, og er kanskje delvis ment for å skape en grunn til å bytte til betalingstjeneste. Det ser ut til å ikke fungere altfor bra. 

Men: Nå kommer Spotify til mobilen. Programmet er allerede tilgjengelig, siden natt til i går, til Iphone og Android. I tillegg utvikler selskapet et program til de superpopulære S60-telefonene. 

Programmet er gratis, men du må være Premium-medlem for å bruke tjenesten. Det koster 99 kroner i måneden, noe vi tror svært mange er villige til å betale for. Tenk deg; et enkelt og lettvektet program som leverer all verdens musikk rett i lomma. Det er ikke lenge siden noe sånt ble ansett som en like realistisk fremtidsdrøm som flygende biler. 

Noe som er spesielt genialt, er at du kan høre på musikk når du er frakoblet! Altså, du kan lage deg spillelister mens du sitter på det trådløse nettverket hjemme, og akkurat den musikken du har valgt lastes ned slik at du kan høre på den på vei til jobb. Når du er på jobb kan du bytte ut spillelisten, og høre på noe helt annet på hjemveien. 

Og når Spotify får flere premium-brukere, kommer selvsagt også pengene. Da kan artistene tjene penger, og Spotify kan bli en mer attraktiv tjeneste med et enda bredere utvalg av musikk. Vi håper dette blir et godt eksempel på hvor stor betydning mobilprogrammer faktisk kan ha.

Mer, takk!

Så lenge kundene synes en løsning er enkel, brukervennlig og attraktiv, er de villige til å betale. Når Spotify nå kan lastes ned gjennom disse programvarebutikkene på sekunder, og i tillegg tilbyr en enkel og attraktiv mobiltjeneste, tror vi de har mye å tjene markedet for mobilprogrammer - som kun for kort tid siden var et knøttlite nisjemarked.

Vi tror også mange andre virksomheter kan tjene på å utvikle andre attraktive programmer og tjenester til mobilen. Det har blitt enkelt å laste ned programmer - nå vil vi se flere attraktive programmer i mobilenes programbutikker. Tiden er inne!

Einar Eriksen,
Fagredaktør, Amobil.no

annonse