Tek.no

Nyhet

Den nye mobilskatten

15 Jan 2006 16:27

Fra og med i år må du betale mer i skatt hvis du benytter jobbmobilen hjemmefra. Som et kyss før døden foreslo den avtroppende Bondevik-regjeringen en beskatningsordning av jobbtelefoner, som dagens regjering valgte å videreføre.

Den nye ordningen med mobilskatt trådde i kraft fra nyttår, og kan håve inn 1,3 milliarder ekstra skattekroner til staten i året.

I følge IKT-Norge har over en million nordmenn en eller annen form for mobilordning med sine arbeidsgivere, som innebærer at arbeidsgiveren betaler mobilregningen. Det vil si at over en million nordmenn kan bli rammet av den nye mobilskatten. Den nye skatteordningen tar sikte på å skattlegge bruk av jobbmobilen som skjer utenom arbeidstiden.

Hva som kan defineres som arbeidstid er imidlertid noe diffust. Det er en lang rekke yrker som krever at du i perioder er tilgjengelig opptil 24 timer i døgnet, som for eksempel helsearbeidere, forretningsreisende og andre som har arbeidstider som går utover en vanlig arbeidsdag. Disse har derfor ikke mulighet til å legge igjen jobbmobilen på kontoret.

I statsbudsjettet spesifiseres det riktignok at "fordelen av helt eller delvis fri telefon er ikke skattepliktig dersom arbeidstakeren har «behov for telefon av hensyn til sitt arbeid»." Her er imidlertid det maksimale fribeløpet satt til 3200 kroner i året. Videre heter det at "dersom arbeidsgiver dekker telefonutgifter hos arbeidstaker ut over dette, må skattyter sannsynliggjøre at utgiftene er jobbrelatert for at dekningen skal være skattefri."

- Svært vanskelig
Per Morten Hoff i IKT-Norge mener ordningen med mobilskatt vil koste mer enn det smaker for regjeringen, og at det vil bli svært vanskelig å holde styr på hvilke samtaler som er private og hvilke som er forbundet med arbeidstiden:

- Her må det komme en hel del unntak som blir svært omfattende å administrere, sier han til Dagbladet, og undres om det ikke blir nødvendig å opprette et eget mobiltelefonidirektorat.

Hvor mye vil det koste?
Mobilskatten plasserer landets arbeidstakere med jobbmobil i to båser: De som tar med jobbmobilen hjem, og de som lar den ligge på kontoret. Lar du jobbmobilen ligge når du går hjem for dagen, slipper du nemlig unna hele mobilskatten.
Så hvor mye ekstra må du betale i skatt hvis du tar med jobbmobilen hjem? I verste fall kan du ende opp med å måtte betale skatt av 4000 kroner ekstra i året. Dersom det årlige forbruket på mobilabonnementet overskrider tusen kroner, vil det overskridende beløpet nemlig bli ført opp som tillegg til din skattbare inntekt. Og høyere inntekt betyr selvfølgelig mer å betale i skatt. Ordningen har imidlertid et tak på 5000 kroner, slik at du aldri vil få mer enn 4000 kroner oppført som ekstra skattbar inntekt per år.
Det er egentlig bare én måte å slippe unna den nye mobilskatten på, nemlig ved å la jobbmobilen ligge igjen på kontoret. Løsningen blir da at du skaffer deg et eget mobilabonnement som du bruker til private samtaler.

Er du en av de som ringer mye privat, kan imidlertid de totale utgiftene bli lavere ved å fortsette å ta med jobbmobilen hjem enn hvis du skaffer deg et eget privat abonnement. Med mindre du har et kontantkort eller gratis abonnement, må du finne deg i å betale en månedavgift for det private abonnementet ditt, i tillegg til samtaleavgiftene. Hvis du nå går med tanker om å skaffe deg et nytt mobilabonnement, kan Telepriser.no være stedet å begynne. Dette er Post- og Teletilsynets oversikt over de norske mobiloperatørenes priser.

Om du er en av de som ikke har mulighet til å legge igjen jobbtelefonen på jobb og ringer mye i forbindelse med jobben, da slipper du ganske enkelt ikke unna den nye mobilskatten - med mindre du vil dra på to forskjellige mobiltelefoner.

Hvis du vil lese mer om den nye mobilskatten kan du ta en titt på Statsbudsjettets nettsider.

(Kilde: Dagbladet, Hegnar Online, Forbruker, VG, Digi.no, Finansdepartementet)

Les også
Noextras blir billigere
Les også
Operatører i gapestokk
Les også
Vil skattlegge SMS
annonse