Til hovedinnhold

Tillater mobilsnakk på fly

Å bruke mobiltelefonen i flyet har lenge vært forbudt fordi mobilens antenne forstyrrer navigasjonsinstrumentene i flyet. Men nå har Telenor, som det eneste selskapet i Sverige, fått tillatelse av det svenske Post- og Teletilsynet til å tilby sine kunder mobilsamtaler på innenlands flyturer.

Telenor har selv utviklet telefonsystemet i samarbeid med amerikanske ARINC, skriver IT-avisen. Systemet går ut på at en sender plasseres i flykabinen, og sender så mobilsignalene videre til satellitt, som deretter sender de til jorda.

På spørsmål om de har tatt stilling til sikkerhetsspørsmålet med mobilbruk i fly, svarer Post- og Teletilsynet at det ikke er deres område.

- For at teknikken skal kunne brukes, må luftfartsmyndighetene først gi sin tillatelse og godkjenne installasjonen om bord, forteller Urban Landmark i det svenske Post- og Teletilsynet til Mobil.se.

Det sies foreløpig ingen ting om når systemet vil være på plass, og hvordan det hele skal finansieres.

Ikke like positive
Det er ikke alle som er like positive til mobilbruk på fly. En undersøkelse som ble gjort i november i fjor, viste at de fleste helst vil slippe å høre på andres telefonsamtaler mens de reiser med fly.

Det sterkeste argumentet de spurte hadde for at de ikke ønsket mobiltelefoner på fly, var at det ville bli for mye bråk. Tanken på en tolv timers flytur med en Boeing 747 full av ringende mobiltelefoner ble beskrevet som "grusom". Mange sa også folk som pratet i mobiltelefonen ble nødt til å rope på toppen av bråket fra selve flyet.

Riktig så ille blir det nok ikke for søta bror, siden du kan fly fra sør til nord i Sverige på godt under tolv timer.

Her i Norge er situasjonen fortsatt usikker når det gjelder mobilbruk i fly. I mars meldte SAS Braathens at selskapet ville droppe planene om mobilbruk i fly. Årsaken var prisen det ville koste å tilby passasjerene anledning til å bruke mobiltelefon på flyet.

I følge Computerworld har SAS regnet seg frem til at det vil koste brukeren mellom 19 og 26 svenske kroner per minutt for passasjerer som ønsker å snakke i mobiltelefon selskapets fly. SAS foretok så en undersøkelse for å finne ut om passasjerene var villige til betale så mye for å få bruke mobiltelefon i luften. Etter at de spurte fikk høre hva det ville komme til å koste, dalte interessen fra 40 til 13 prosent.

(Kilder: Mobil.se)

Les også
Wimax tok kål på svenskene
Les også
Ikke flymobil likevel
Les også
Ring fra skyene
annonse