Tror ikke egne øyne

Så er det bevist, teknologien vil aldri kunne overgå dine egne sanser. Det som de fleste tar for sunn fornuft og en selvfølge må tydeligvis bevises for enkelte, ihvertfall for et større antall av Storbritannias flere millioner bilister. Rapporter om at kjøring med GPS-system er farlig har tydeligvis ikke helt gått inn ettersom det de siste to ukene har vært flere alvorlige ulykker der bilister har stolt mer på informasjonen fra GPS-systemet, enn de har stolt på sine egne sanser.

I byen Luckington har flere personer kjørt rett i elven som følge av at broen over elven Avon er blitt stengt for vedlikehold. Til tross for en rekke advarsler, sperringer, stoppskilt og informasjon fra myndighetene, har det den siste uken kjørt i gjennomsnitt to biler utfor broen hver dag. - Når du spør dem hva som skjedde svarer de "GPS-en min sa det var den rette veien", skal en av innbyggerne ha fortalt The Times.

Og Luckington er ikke alene. Småbyen Crackpot har opplevd at flere bilister har vært farlig nær å kjøre utfor et 30 meter høyt stup et stykke utenfor byen. Så langt er ingen blitt skadet, men i flere tilfeller har bilistene kun oppdaget kanten av stupet sekundet før de kjørte utfor.

Problemet er nå blitt så stort at flere innbyggere i de to byene ber bilistene skjerpe seg og heller bruke tiden på å se ut av frontruten enn å fikle med GPS-systemet i tide og utide.
- Det er bare et tidsspørsmål før noe skjer, sa Carol Porter, som bor like ved stedet.

Andre tar det hele mer humoristisk. I Luckington utloves det nå premie på 25 engelske pund til innbyggerne for hver bilist de drar opp av elven. Men også her er innbyggerne redd for at det en dag vil gå galt. Foreløpig har elven såpass lav vannstand at det ikke er fare for liv og helse, men skulle vannstanden stige kan det få fatale følger.

I kjølvannet av de to hendelsene har flere av selskapene som leverer GPS-systemene lovet bot og bedring og har fjernet de to aktuelle kjørerutene. Men enkelte kommentatorer spør seg nå om det virkelig er GPS-systemet sin feil eller om det er britiske bilister som burde fått en liten overhaling.

(Kilder: BBC, The Times, Engadget)

Les også
GPS: Satelittnavigering for alle
Les også
Fra kjøkkenbenk til jobb
Les også
Stjeler som ravner
annonse