Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nye SSD-er nærmer seg maksimal hastighet

Kingstons nye råtasser nærmer seg grensen for hva som kan gjøres med PCIe 4.0.

Kingston

Denne uken har Kingston dratt duken av sine to kjappeste SSD-er noensinne: KC3000 og Fury Renegade. Begge skilter med oppgitte overføringshastigheter på 7000 megabyte i sekundet – eller mer.

Slike hastigheter krever sin båndbredde, og derfor snakker vi her selvfølgelig om SSD-er basert på NVMe PCIe 4.0. Selv med denne raske databussen har likevel ikke slike hastigheter vært normalt, men nå har både bedre kontrollere og bedre minne funnet veien ut på markedet.

Forvirret? Se vår ordliste nederst i saken.

De kjappeste SSD-ene vi har testet hittil har ligget på rundt 7000 MB/s for lesing og 5000 MB/s for skriving. Med den nye generasjonen SSD-er er det i hovedsak skrivehastigheten som får seg et løft.

At ikke lesehastigheten øker tilsvarende kommer av at man så å si har nådd taket for hva som er mulig med fire PCIe 4.0-baner, der den teoretisk maksimale overføringshastigheten ligger på 7877 MB/s.

Egentlig har utviklingen gått ganske kjapt. Spesielt med tanke på at de raskeste SSD-ene kan sies å ha vært et nisjeprodukt fram til nå, selv om AMD fikk dette på plass PCIe 4.0 med Ryzen 3000-serien for et par år tilbake.

Kingston

Men i ettertid har Intel også kommet med prosessorer som støtter dette, og det brukes i tillegg av PlayStation 5, så det er stadig mer datamaskineri som kan utnytte slike superkjappe minnedisker som Kingston disker opp med her.

Ganske like

De to nye modellene fra Kingston har tilnærmet identiske spesifikasjoner. Begge kommer i kapasiteter fra 500 gigabyte til 4 terabyte og finnes naturlig nok kun i M. 2-formatet – så de vil typisk monteres rett på hovedkortet.

Etter hva vi kan forstå er det faktisk heller ingen fysiske forskjeller på de to SSD-ene, så lenge vi da ser bort fra designen på varmesprederen. At de to modellene har forskjellige egenskaper kommer av at kontrolleren er programmert for å gi dem det.

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSDKingston Fury RenegadePCIe 4.0 NVMe SSD
Lesehastighet (opptil)7000 MB/s7300 MB/s
Skrivehastighet (opptil)7000 MB/s7000 MB/s
IOPS (opptil)1 million (lese/skrive)1 million (lese/skrive)
KontrollerPhison E18Phison E18
NAND176-lags TLC176-lags TLC
TBW 512GB / 500GB400 TB500 TB
TBW 1024GB / 1TB800 TB1000 TB
TBW 2048GB / 2TB1600 TB2000 TB
TBW 4096GB / 4TB3200 TB4000 TB
MTBF1,8 millioner timer1,8 millioner timer
Garanti5 år5 år

Ifølge Kingstons nettsider er KC3000 ment for «High-Performance Storage for Desktop and Laptop PCs» mens Fury Renegade er siktet inn mot «Gamers, Enthusiasts, and High-Power Users».

For oss ser det i hovedsak til å være et markedføringstriks. For den ene er salgsfokuset på bruken, for den andre er det snakk om selve brukerne.

I tabellen over har vi listet noen av de viktigste egenskapene. Vi må for øvrig nevne at skrivehastigheten ikke gjelder for alle kapasiteter, først med modellene på 2 TB får vi full uttelling.

Vi merker oss at Fury Renegade er skrudd til for å være et lite hakk kjappere og oppgis til å tåle mer med et høyere TBW-tall. TBW står for total bytes written og sier noe om hvor mye disken skal tåle å bli skrevet til.

For de to nye Kingston-modellene er dette tallet relativt høyt og sånn sett ser det ut til å være både kjappe og robuste SSD-er vi har med å gjøre.

Fury Renegade, fordi... gaming.
Kingston

Variantene på én terabyte eller mer har også såpass høye skrivehastigheter at de skal kunne ta jobben som ekstra lagringsplass i en PlayStation 5.

Når det gjelder å velge mellom KC3000 og Fury Renegade forestiller vi oss at det ikke vil være den helt store forskjellen i praktisk bruk, men vi får likevel oppgitt at Fury Renegade vil være litt dyrere. Trolig fordi noen kunder ser seg litt prisblinde på alt som er «gaming».

Strengt tatt skal vi ikke påstå at det er en dum strategi. Western Digital gjør jo nettopp dette med sin WD Black SN850, som faktisk også gikk til topps i SSD-samletesten vi hadde på vårparten.

Kingston er for øvrig ikke den eneste produsenten som slipper nye SSD-er i disse dager. Teamgroup dro i hvert fall nettopp sløret av sin T-Force Cardea A440 Pro som skal ha hastigheter på opptil 7400 MB/s for lesing og 7000 MB/s for skriving.

annonse