Til hovedinnhold

Amazon kjøper robotstøvsuger-giganten iRobot

iRobot, hovedsaklig kjent for sine Roomba-støvsugere, blir en del av Amazons portefølje fremover, gitt at oppkjøpsavtalen blir godkjent. Her modellen J7+.
Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Amazon kjøper robotstøvsugerselskapet iRobot, melder selskapene i en pressemelding.

Amazon betaler omtrent 61 dollar per aksje i en transaksjon med en total verdi på drøye 16,5 milliarder norske kroner - inkludert verdien av iRobots gjeld.

Som sedvanlig for slike store oppkjøp avhenger handelen både av godkjenning fra iRobots aksjonærer og ikke minst fra myndighetene. Konkurransemyndighetene kan jo tenkes å ha innvendinger mot at giganten Amazon inntar enda en ny produktkategori.

– Kundene elsker iRobots produkter - og jeg er glad for å få jobbe med iRobot-teamet for å innovere på nye måter som gjør kundenes liv enklere og bedre, sier Dave Limp, sjef for Amazons produktavdeling Amazon Devices.

Dominerende

iRobot har vært den fremste av produsentene av robotstøvsugere i hele produktkategoriens levetid, og hadde ifølge statistikktjenesten Statista en markedsandel på verdensbasis på 46 prosent i 2020. Med andre ord: Nesten halvparten av alle robotstøvsugere solgt i verden var en iRobot. I Nord-Amerika var tallet enda større: 75 prosent eller tre av fire.

I vår test av robotstøvsugere er det imidlertid en annen produsent som i skrivende stund regjerer på topp, nemlig Roborock. Deres siste modell S7+ var «en funksjon unna toppkarakter», mens iRobots J7+ fulgte hakk i hæl på annenplass.

«Den ser rett og slett ut som et lite designmøbel», noterte vår tester.

Dagens iRobot-sjef Colin Angle blir etter avtalen sittende i stillingen.

– Amazon deler vår lidenskap for å bygge omtenksomme innovasjoner som lar folk gjøre mer hjemme, og jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted for teamet vårt til å fortsette sin misjon, sier han.

Tapte penger

iRobot tapte 63,9 millioner dollar i andre kvartal 2022, takket være «uventede ordrereduksjoner, forsinkelser og kanselleringer fra forhandlere i Nord-Amerika, Europa og Midt-Østen».

I forbindelse med dette varslet iRobot at de jobbet med kostnadsreduserende tiltak som skulle spare inntil 10 millioner dollar i 2022 og mellom 30 og 40 millioner dollar i 2023. Dette innebar blant annet å kvitte seg med rundt ti prosent av staben, eller rundt 140 ansatte, het det i selskapets kvartalsrapport.

Selskapet ble grunnlagt i 1990, men slapp ikke sin første Roomba før i 2002.

annonse