Til hovedinnhold

– Iphone kommer ikke til Norge i år

Apple/ Amobil, Simen Willgohs

Helt siden lanseringen i USA i fjor, har det vært spekulert i når Apples Iphone kommer til Norge. Spørsmålet har ikke vært om telefonen kommer, men når den kommer. I fjor gikk til og med enkelte nettbutikker så langt som å annonsere en norsk utgave for salg denne våren. Det har som vi vet vist seg å være helt feil.

Ifølge administrerende direktør i Netcom, August Baumann, kan det fort gå enda et år før Norge får glede av Apples første mobiltelefon.

August Baumann, Netcom (Foto: Simen Willgohs)

– Kommer ikke i 2008

– Jeg har tviler på at Iphone kommer i 2008 for det norske markedet. Norge, med 5 millioner kunder er ikke så interessant som for eksempel Tyskland med 80 millioner kunder. Vi får se, kanskje kommer Sverige før oss, sier Baumann til Amobil.no

Bakgrunnen for uttalelsen er at Apple ifølge Baumann, har definert Europa etter forskjellig attraktivitet, der hver enkelt marked og land rangeres. I hovedsak er det befolkning som legges til grunn, noe som ikke akkurat taler til Norges fordel.

Med liten befolking og av det lite marked vil Norge dermed komme sist i rekken av land som får Iphone - om telefonen i det hele tatt kommer til landet.

Hos Telenor er oppfatningen noe mer optimistisk.

– Vi har en dialog med Apple, og er optimistisk i forhold til det, men vil ikke gå så konkret inn på hva vi snakker om, sier Ric Brown, direktør i Marked Mobil i Telenor Norge til Amobil.

At Apple ifølge Netcom muligens nedprioriterer Norge syns ikke Brown er spesielt dramatisk.

– Det er jo åpenbart at Apple går for de største markedene først. Men noe nærmere om når og eventuelt hvor Iphone vil komme nå videre ønsker vi ikke å kommentere.

Slåss mot Telenor om eneretten

Ric Brown i Telenor Mobil (Foto: Telenor)

For å motstå nettopp markedsstørrelsen til Telenor er det nå Teliasonera i Sverige som forhandler med Apple. Alle avtaler med den amerikanske produsenten inngås dermed via Sverige, og dersom det skulle dukke opp en Netcom-låst Iphone i Norge ville den i så fall komme som følge av en avtale med Teliasonera.

– Iphone vil garantert ikke komme med Netcom-installasjon som følge av egne forhandlinger. Det er opp til "mor" (Teliasonera red.anm.), som det heter så fint, å gjøre en slik avtale. Men om det i det hele tatt blir noen Iphone, det vet jeg ikke, avslutter Baumann.

Teleanalytiker John Strand i Strand Consulting er ikke overrasket over Baumanns spådommer.

– Hvis han sier det så er det reelt. At Iphone ikke kommer i år overrasker meg ikke, sier Strand til Amobil.

– Iphone har floppet fullstendig

John Strand (Foto: Strand Consulting)

Strand har tidligere dømt Iphone nedenom og hjem på grunn av Apples kompliserte operatøravtaler og høye pris på Iphone. Nå mener Strand at han fikk rett.

– Apple har ikke levert i Europa som lovet. Kundene vil ikke ha Iphone, og operatørene mister interessen. Det er et nisjeprodukt.

Han mener videre at Apple har hypet Iphone i det europeiske markedet for å lokke til seg pengesterke operatører. Strand hevder så videre at salgstallene så langt viser at det ble med interessen og at salgstallene er det som hindrer Apple i å lokke til seg operatører i andre land.

– Iphone er gått fra å være "hot" til å bli "not" hos operatørene. Ingen seriøse operatører vil inngå avtaler slik som Apple ønsker, og det at selskapet ikke har klart å presentere en ny operatøravtale på lenge viser dette, sier Strand.

Strand mener både Telenor og Teliasonera er fullt klar over dette, og tror at dersom Iphone kommer så vil det være under helt andre vilkår enn tidligere. Strand mener, i rak motsetning til en rekke entusiaster og journalister, at Iphone ikke er noe å strekke seg etter.

– Telefonen har floppet fullstendig. Det er lettere å få eksportert mysost til Brasil enn å å få solgt denne telefonen til kunder i Europa.

Apple kommenterer ikke

Apple lar seg ikke affisere av påstandene fra verken Netcom eller Strand.

- Apple har som praksis i land som ikke har Iphone at vi ikke kommenterer noe rundt telefonen, sier Andreas Rødland, pressekontakt for Apple Norge til Amobil.

(Kilder: Netcom, Apple, Telenor, Strand Consulting, AppleInsider)

annonse