Til hovedinnhold

Forenkler nedlasting

Forestill deg at du laster ned en film fra en HTTP- eller FTP-server, og at du plutselig mister forbindelsen til serveren eller at filen du laster ned er korrupt. Med Bittorrent slipper du dette problemet da du kan fortsette nedlastingen fra en annen kilde. Skulle filen du laster ned bli korrupt, er det en liten sak å laste ned de få megabytene det gjelder på nytt. Hva om dette også var mulig med HTTP og FTP?

Det er her metalink kommer inn. Med metalink kan du laste ned en fil fra HTTP, FTP og/eller P2P samtidig. På denne måten gjør det ikke noe om du mister forbindelsen til en server, da nedlasting fra en annen HTTP- eller FTP-server starter automatisk. Du kan selvfølgelig også laste ned fra flere HTTP-, FTP- og/eller P2P-kilder samtidig for å øke hastigheten på nedlastingen.

For å få til dette deler metalink nedlastingen i flere deler, slik at den kan laste ned en del fra en server og en annen del fra en annen server, på samme måte som Bittorrent gjør. Hvis filen skulle bli korrupt kan du, som i Bittorent, laste ned den lille delen det gjelder istedenfor hele filen. Hvis metalink-filen er satt opp riktig er det også mulig å reparere korrupte deler av nedlastingen, så det ikke blir nødvendig å laste ned den delen på nytt.

Metalink fungerer ganske likt Bittorrent. Først trenger du en nedlastingsklient som støtter metalink spesifikasjonen, og så laster du ned en metalink fil som du åpner i nedlastingsklienten for å starte nedlastingen. Her har du noen klienter som støtter metalink:

Det er viktig å tenke på at metalink ikke erstatter HTTP, FTP eller P2P, men benytter seg av dem. Det er også opp til klienten du bruker om du laster ned fra HTTP, FTP og/eller P2P.

Du finner mer informasjon på metalinks hjemmeside.

annonse