Tek.no

Nyhet

Førsteinntrykk: Huawei S7 Tablet

Einar Eriksen
4 Aug 2010 12:38

Huawei lanserer nå et nettbrett med syv tommers skjerm. Norge er blant de aller første landene som får nettbrettet i butikkhyllene, og Amobil er sammen med VG først med å få se på det nye nettbrettet.

Vi kjenner kanskje Huawei best for å lage datamodemer, da både Telenors og Netcoms USB-modemer og rutere for mobilt bredbånd er levert av Huawei. Videre utvikler selskapet mye infrastruktur for mobiltelefoni, altså maskinvare for selve mobilnettet. De har faktisk laget en god del mobiltelefoner også, men som oftest er det en operatør som har fått klistret logoen sin på disse produktene.

Først nå nylig har Huawei lansert sin første mobiltelefon i Norge under eget navn, og det neste produktet i porteføljen er Huawei S7 Tablet. Slike enheter kalles gjerne nettbrett, surfebrett, surfeplater eller lignende, men S7 Tablet er basert på Android og kan gjøre samme jobben som en avansert Android-mobil - inkludert ringing og tekstmeldinger.

Les også testen av den første Huawei-mobilen i Norge

I bunn og grunn snakker vi altså om en Android-telefon med syv tommers skjerm.

Oppløsningen er langt fra noen rekord, men grei skarphet i skjermen er det likevel.
Enheten er mindre enn mange konkurrenter, og lettere å holde i én hånd.
Støtten på baksiden er også veldig praktisk.
S7 Tablet ser ut til å fungere bra til å se film.
S7 Tablet sammen med Samsung Galaxy S.
Det er mye moro tilgjengelig til Android.
En liten styreflate gjør det mer praktisk å flytte markøren i tekst.

Resistiv skjerm

Skjermoppløsningen er 800 x 480 piksler, og skjermtypen er LCD TFT av den trykkfølsomme (resistive) typen. Skjermen imponerer oss ikke, men den gir likevel god oversikt og akseptabel fargegjengivelse.

At skjermen er resistiv gjør at du kan bruke en medfølgende pekepenn for mer presis skjermnavigering. Dessverre fører også denne teknologien med seg en litt mindre elegant trykkskjermløsning, der du må trykke inn skjermen i stedet for å bare berøre den. Kapasitive berøringsfølsomme skjermer er lettere å bruke med fingrene.

I praksis betyr det at du må trykke litt hardere enn du er vant med på dagens berøringsfølsomme mobiltelefoner. Siden vi også er vant med trykkfølsomme skjermer i mobiltelefoner går det likevel greit å bruke skjermen, og den er responsiv i forhold til mange andre trykkfølsomme skjermer.

En berøringsfølsom styreflate på høyre side av S7 Tablet gjør samme jobben som andre navigeringsløsninger på mobiltelefoner, og gjør det blant annet enkelt å bla rundt i tekst for å redigere.

Under panseret finner du ellers det meste du kan forvente deg av teknologier, som Wi-Fi og super-3G for raske hastigheter på internett.

S7 Tablet har også DLNA, slik at du kan dele multimedia som musikk og filmer direkte over nettverket. Bluetooth 2.1 + EDR og Micro-USB 2.0 sørger for raske filoverføringen. USB-porten fungerer imidlertid kun som slave, og du kan med andre ord ikke koble til inaktive enheter som mus og tastatur.

På fremsiden er det et to megapikslers kamera. Det er tydelig at optikken er liten, og veldig god bildekvalitet er nok ikke å forvente.

Hva skal den brukes til?

S7 Tablet er selvsagt mye større enn en vanlig mobiltelefon, og er ikke noe du stikker ned i bukselomma. Den er likevel smal nok til at du kan holde den med én hånd, og den glir ned i en jakkelomme ganske greit. Bruker du den til telefonsamtaler, er det den innebygde avstandshøyttaleren som brukes. Det betyr at alle rundt deg kan høre telefonsamtalene dine, og det er nok enklest å bruke en håndfri for dette formålet.

Best er det kanskje å innse at S7 Tablet ikke er en konkurrent til mobiltelefonen, men heller til andre nettbrett som Apple Ipad. For studenten kan den fungere som en avansert notatblokk med lydopptaksfunksjon og nettleser for å innhente informasjon, til hjemmebruk kan det være en surfeplate for sofakroken, og ved bruk at kollektivtransport kan den opptre som spillemaskin og filmavspiller.

Les kommentaren: Ti tommers antiklimaks fra Apple

På baksiden er det også en lett anvendelig støtte som gjør at dingsen kan stå støtt på bordet foran deg mens du ser film eller surfer.

Tilpasset Android 2.1

Android-systemet er i versjon 2.1 med egne widgets kalt Emotional Widgets tilpasset den store og høyoppløste skjermen. Den nederste linjen på skrivebordet lar deg velge mellom hjem, internett, underholdning, kommunikasjon og favoritter. På hver av disse er det to arbeidsområder slik at det er nok plass til alle snarveier og widgets du måtte ønske å ha enkel tilgang til.

Ellers er det stort sett ingen forandringer å spore i menyene, og det meste kjenner vi fra telefoner med Android 2.1. Det funker vel og bra, og må beskrives som intuitivt og greit. I tillegg vet vi at Android stiller med en velfungerende programvarebutikk full av nyttige og morsomme applikasjoner.

Med 8 GB minne er det god plass til mange applikasjoner, og enheten har i tillegg spor for et minnekort av typen Micro-SD. Huawei opplyser at den støtter minnekort på inntil 16 GB.

Betalingsapplikasjoner i Android har man ennå ikke tilgang til i Norge, men ryktene sier at dette dukker opp i løpet av årets fjerde kvartal. Det er likevel greit med innhold i Googles programportal Android Marked, der du finner drøssevis med programvare for underholdning og nytte.

Nettleseren er også kjent fra Android-mobiler, og denne er kjent for å fungere bra. Her er det god støtte for webstandarder, inkludert Adobe Flash, noe som gjør at de aller fleste nettsider vises på en god måte. Imidlertid dedekteres S7 Tablet som en mobiltelefon med trykkskjerm på de fleste nettsider, noe som gjør at du ofte får opp mobilversjoner av nettsidene du surfer på og manuelt må velge fullversjonen. Her er nemlig skjermen så stor og oversiktlig at det er liten grunn til å bruke nettsider tilpasset til små mobilskjermer.

Konkurransen tilspisses

Huawei går inn i en hard konkurranse med andre tabletprodusenter som Apple, Sony og Dell. Det ser imidlertid ut som selskapet er ute i rett tid, akkurat mens interessen for slike enheter øker kraftig etter Apples Ipad-lansering. Allerede rundt 6. august skal S7 Tablet være å finne i Elkjøp og Lefdals butikkhyller, eksklusivt i første omgang.

Prisen på S7 Tablet vil havne på 3495 kroner, altså i skrivende stund rundt 2000 kroner mindre enn Apples Ipad, og enheten vil også selges med tilknyttet abonnement og bindingstid etter hvert. I første omgang ser det altså ut som Huawei prøver å henvende seg til "folk flest", som kanskje ikke er villig til å punge ut godt over fem tusenlapper for en dings man ikke helt vet hva skal brukes til.

Bestill prisvarsling eller lagervarsling i prisguiden »

Vi kommer tilbake med en fullverdig test av S7 Tablet om ikke altfor lang tid.

Les også
Slik blir MSI Windpad
Les også
Microsoft prøver igjen
Les også
Tablet med dobbeltskjerm
Les også
HP avslører tablet
Les også
Hybridmaskin forsinket
Les også
Telio Touch
Les også
HP avslører tablet
Les også
Huawei S7
Les også
Dansk Android-versting kommer snart
Les også
Evo 4G blir til Desire HD?
Les også
Android og Iphone gruser Symbian
Les også
Samsung Galaxy S
Les også
Nexus One blir bilnavigator
annonse

Les også