Tek.no

Nyhet

Hitachi demonstrerte væskeavkjølte bærbare

Mohammed Sourouri
17 Mar 2002 10:02

Modellene som Hitachi viste under CeBIT er riktignok tidlige testversjoner som kommer rett fra Hitachis testlab i Japan. Modellene går for tiden under kodenavnene "A4" og "B5" (vi lurer på hva det er med produsenter og papirstørrelser for tida). A4 er en desktoperstatter som kommer med en Pentium 4-M 1.7GHz prosessor og B5 er en tynnere versjon som kommer med en Pentium III-M prosessor.

Stillegående

Hitachi startet på dette prosjektet for tre år siden. Målet da var å konstruere en bærbar PC som var meget stillegående. Selskapet hadde da fått tilbakemeldinger fra kunder som mente at bærbare PC-er som de hadde kjøpt av dem hadde en altfor høy støynivå. Kundene kunne ikke benytte maskinene inne på biblioteker eller under forelesninger. Hitachi lovet bot og bedring.

Samme bærbar men med gjennomsiktig deksel (t.v) og uten gjennomsiktig deksel (bilder fra Watch Impress)

Resultatet av dette er det vi ser i dag. Hitachis væskeavkjølte bærbare har en støynivå på rundt 26dB. Det er meningen å benyttete dette systemet for litt større bærbare som har en strømforbruk på rundt 30W. Du kan dermed ikke forvente å se væskeavkjølte ultra portable med det første.

Hitachi vil egentlig ikke kalle systemet for vannavkjølt selv om pressen har begynt med dette. Når vi spurte Hitachi om hva de benytter til å kjøle maskinen med, fikk vi " Vi bruker frostvæske i kjølevæsken, og bruker derfor uttrykket "væskekjøling" istedenfor vannkjøling" som svar.

Slik fungerer det

På selve prosessoren sitter det en kjøleribbe som er laget av aluminium. Til kjøleribben er det koblet til en slange. I slangen er det kontinuerlig strøm av kaldt vann tilsatt frostvæske. Når frostvæsken passerer kjøleribben som sitter over CPUen blir væsken så varm at den må kjøles på nytt. Den varme væsken transporteres da inn til en radiator som kjøler ned væsken og som sender den til en beholder hvor det er kun avkjølt væske. Beholderen sender den kjølige væsken inn til en ny pumpe som pumper kald væske ned til prosessoren igjen. Hovedvæsketankene er plassert i hjørnet av skjermen.

Hitachi har oppgitt en levetid på ca fem år før væsken må byttes. Og dersom hovedtanken skulle slutte å fungere kobles en reservetank som sitter bak LCD-skjermen. Du unngår derfor å brenne opp prosessoren din. Opereringstemperaturen er et sted mellom 0-40 grader. Hitachi vil dog ikke kommentere batterilevetiden og vekten, men sier at den ikke vil skille seg ut mer enn tradisjonelle bærbare i denne vektklassen.


Hitachi B5

Begge modellene er ventet å ankomme markedet i løpet av tredje kvartal i år. Prisen på vannpumpa er ukjent, men billig blir den i hvert fall ikke. Foreløpig tyder ting på at maskinen ikke kommer til Norge med det første. Hadde vært morsomt å prøvekjørt en slik maskin i testlaben. Snufs.

Les også
Hitachi skal sørge for 8 timers batterilevetid
annonse

Les også