Tek.no

Nyhet

Pansonic Lumix FZ30 – ny superzoom

Erik Faarlund
22 Juli 2005 04:00

Panasonic Lumix DMC-FZ30 er et meget kraftig kamera, og posisjonerer seg som et alternativ til speilreflekskamera. Det gjør at dette ikke er et lommekamera. Det er mer på størrelse med et lite speilreflekskamera. Det er også bygget for å gi samme følelse, og i stor grad samme funksjonalitet som slike. Dette er med andre ord et kamera for de som vil ha store muligheter, og er villige til å bære på litt ekstra for å få det.

De viktigste oppgraderingene i forhold til forgjengeren er
• Høyere oppløsning – 8 megapiksler
• Høyere oppløsning på LCD-skjerm og i søkeren – 230 000 piksler
• LCD-skjerm fungerer bedre i sterkt lys
• Støtte for RAW-format
• Mekanisk zoom-ring på objektivet
• Stativfeste sentrert under sensoren

Ellers er kameraene ganske like. Det er lagt flere funksjoner direkte ut på knapper, for å lette tilgangen til dem, og grepet har blitt litt større.

På grunn av at det benyttes en større sensor enn tidligere, har objektivet blitt skiftet ut med et nytt. Med større sensor er det vanskeligere å lage høy lysstyrke, og det nye objektivet har lavere lysstyrke på tele (f/3,7). På vidvinkel er det det samme.

I likhet med de andre kameraene fra Panasonic, har også dette optisk bildestabilisator. Det er svært viktig på et superzoomkamera, da det er nesten umulig å håndholde på full tele hvis man ikke har det. Største tele tilsvarer 420mm, som er meget bra. Dessverre har ikke Panasonic vært like rause med vidvinkelen. Største vidvinkel tilsvarer 35mm, noe som er helt ordinært. Vi synes at på et kamera med så vanvittig stort zoomomfang, kunne de spandert på seg en ordentlig vidvinkel.

Kameraet har alle vanlige manuelle funksjoner, som man også finner på et speilreflekskamera. Med manuell fokus på en ring rundt objektivet. Det er en mye bedre løsning enn med knapper på baksiden, men fokusen er elektronisk, og vil antakelig ikke være like presis som hvis den var mekanisk. Zoomen er også plassert på en ring rundt objektivet, og er mekanisk. Meget bra.

At kameraet har fått mulighet til å ta bilder i RAW-format, er en stor fordel for den litt mer avanserte brukeren. Det krever etterbehandling på PC, men gir større muligheter enn å fotografere JPEG. Kameraet tilbyr også TIFF-format, som vi ikke helt ser det store poenget med.

Skjermen er på 2 tommer, og har nå en oppløsning på 230000 piksler. Det er meget bra, og gir en skjem med skarpt bilde, og plass til mye informasjon. Søkeren har også fått den samme oppløsningen. Skjermen er vridbar, med festet i nedre kant. Dette er en litt original løsning, men ikke noe dårligere enn andre metoder. Det gjør det lett å ”skyte fra hofta”.

Det er mulig å sette på ND-filter, og det finnes vidvinkel- og telekonverter som også kan settes på. Det burde med andre ord ikke være så mye mer man ønsker seg enn det dette kameraet kan tilby.

Oppløsningen på kameraet, i forhold til sensorstørrelsen, tilsier at det blir en del støy på bildene hvis man bruker ISO 400. Det er med andre ord begrenset hvilke ISO-verdier man bør bruke. Dette er prisen man må betale for å få et så kompakt kamera med slik funksjonalitet. Mange vil synes det er verdt prisen.

Vi tror dette kameraet kommer til å bli svært populært blant avanserte brukere. Samsung kommer med et tilsvarende om kort tid, og det kan kanskje enda råere spesifikasjoner. Vi er glade for at konkurransen tilspisser seg på dette området, og ser med glede på utviklingen som skjer.

Kameraet kommer på det europeiske markedet i september, og har en veiledende pris i Storbritannia på £550

Les også
Fujifilm med alternativ til speilrefleks
Les også
Fujifilm S5600 – ultrazoom
Les også
Test av Canon PowerShot S2 IS
Les også
Alternativ til speilfrefleks fra Samsung
Les også
Test av Panasonic Lumix DMC-FZ20
annonse

Les også